Президентът Румен Радев се обяви за преки доставки на руски газ през Черно море чрез изграждането на директен газопровод между двете страни, който може да се нарича "Български поток“.

"Ще го наречем "Български поток“. Този подход се диктува от здравия разум и изискването за енергийна сигурност и ефективност – и то не само по отношение на България, но и на Европейския съюз като цяло. Тези стремежи не се отличават по нищо от тези на Германия за "Северен поток 2“, каза Радев в интервю за руския вестник "Комерсант".

Предложеното от Радев име е по аналогия с "Турски поток“, изграждан като заместител на проваления "Южен поток“.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", добави той

Президентът одобри и плановете на правителството да рестартира проекта за строителството на АЕЦ "Белене".

"България е атомна страна и трябва да остане атомна", посочи Радев, който в понеделник и вторник е на визита в Русия.

България не може да купува руски изтребители

Той каза още, че България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна",  посочва Радев. 

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка. 

МО вече подписа договор за ремонта и поддръжката на старите МиГ 29, на които разчитат българските военновъздушни сили, който се очаква да излезе над 80 млн. лева.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент  Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Радев обсъжда в Москва енергийни въпроси 

В понеделник той заминава на работно посещение в Русия, където  ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев. В делегацията му няма нито един министър. 

Президентът Радев ще участва и в отбелязването на Дните на българската култура в Москва. 

Развитието на отношенията между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси от международната сигурност ще бъдат акцент в разговорите на Радев. 

Очаква се в понеделник той да се срещне с Медведев.

Освен това държавният глава ще присъства и на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Болшой театър и ще разговаря с български и руски общественици в сградата на българското посолство в руската столица. 

Утре президентът ще бъде посрещнат от Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев и Путин ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации и на двете страни. 

По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин ще обсъди с Радев перспективите на двустранното сътрудничество в различни области и актуални международни и регионални въпроси.

В момента българското правителство работи активно по значими за България проекти с руско участие като газовия хъб "Балкан" и рестарта на АЕЦ "Белене". 

Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви от Сочи твърдото намерение на кабинета да възкреси спрения проект за втора атомна централа.

Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос. 

Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март.