Криминалисти работят по установяване на извършител и помагач на телефонна измама за близо 45 000 лева. Жертва на измамниците е 80-годишна жена от Шумен.

Около 13:30 часа, на 16 май на стационарен телефон ѝ позвънил непознат мъж, който се представил като Николай Кръстев. Казал, че е полицай. Обяснил на жената, че на територията на града се провежда акция за залавяне на измамници. В акцията освен полицаи, участвала прокуратурата, кмета и екип на телевизия, който щял да заснеме задържането им. 

Съобщил на възрастната жена, че телефонният ѝ номер е открит в тефтер на задържани вече измамници, но някои от успели да избягат.

Помолил я да съдейства за залавянето им. Обещал, че при успешна акция в знак на благодарност ще получи доживотно увеличение на пенсията. Оставил й телефон за връзка - 08112. След като приключил разговорът с нея, 80-годишната жена опитала да се обади на този номер, но не успяла.

Малко след това се обадил непознат мъж, който й казал, че по най-бързия начин трябва да намери 20 000 лева и да ги предаде, за да не се случи най-лошото с нея и близките й. След отправените закани и заплахи последвало ново обаждане от мнимия полицай.  

Дал указания  да прибере веднага всички налични пари  в торба и да ги скрие във фризера. Там, по думите му, нямало да бъдат намерени от мъжете, които я заплашват. Обяснили й, че имат устройства, с които търсят пари и злато. Затова, ако имала и златни накити, било добре да ги сложи в торбата при парите.

В резултат на многократни обаждания и разговори получила указания да изнесе торбата с парите пред дома си и да я остави на входната врата. Жената взела всички нейни и на близките си спестявания, общо 44 800 лева и златни накити.

Оставила ги пред входната врата и се прибрала у дома да чака задържането на измамниците. Последвало ново обаждане, в което „полицай Николай Кръстев“ й казал да направи списък на всички вещи и мебели в жилището - целта на измамниците била да ангажират вниманието на жената, за да не излиза от дома си.

След дълго писане жената се обадила на близките си по телефона, и ги предупредила да не се прибират у дома докато не задържат измамната група. Успокоила ги, че около тях има полиция. Малко след 17:00 часа разбрала, че била измамена.

Установила, че в нито един от разговорите не е говорила с полицай. Разпитана е в полицейското управление в Шумен. Уведомен е прокурор. Образувано е досъдебно производство.