Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично срутване на планината над основния обект за ядрени опити в Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Заради това е опасно да се правят повече опити на това място и се налага да се следи дали няма изтичане на радиация, казват учените от Китайския научно-технически университет.

Откритията им може да хвърлят нова светлина върху съобщението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че страната му спира програмата си за ядрени опити преди планираните срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския Доналд Тръмп.

Ядрените експлозии освобождават огромни количества топлина и енергия. Шестият и последен севернокорейски ядрен опит на 3 септември предизвика земетресение с магнитуд 6,3, което бе усетено чак в Китай. Пхенян каза тогава, че е изпробвал водородна бомба.

Опитът предизвика свлачища и вторични трусове, което наведе някои експерти на мисълта, че геоложката структура на планината Мантап, под която се правят опитите, е била сериозно нарушена от многократните подземни експлозии.

"Необходимо е да продължим да следим за евентуално изтичане на радиоактивни материали заради рухването", се казва в резюме от доклад, публикувано на уебсайта на университета.