Как са се справяли някога хората в офисите, като са пишели на механични пишещи машини и - още по-невероятно! - ако е било нужно документ да бъде в няколко екземпляра, в действие влизало устройство, наречено циклостил, и листи восъчна хартия. 
Всичко това, което само допреди някакви си трийсетина години беше напълно обичайна картинка за кантори и чиновнически служби, днес на учениците от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ им изглежда допотопно, нелепо и в най-добрия случай просто забавно. Разходката назад във времето направиха гимназистите от специалност „Офис мениджър“, за да се запознаят с условията, в които са се справяли техните предшественици.  
Забавното и поучително връщане във времето стана по време на Седмицата на професиите в ПГИУ, която учениците от различните специалности проведоха от 16 до 20 април, като посвещението и на тази инициатива бе отправено към 135-ата годишнина на училището и също толкова години икономическо образование в Русе. 
Бъдещите икономисти и мениджъри представиха свои идеи за бизнес проекти - сред тях се открояваха екологично летище и отопляема магистрала. Те припомниха своите успехи в редица национални и международни  икономически състезания като „Социални иновации“, „Най-добра бизнес идея“, „Виртуално предприятие“ и др. Учениците от специалност „Банково дело“ подготвиха презентация на нестандартни възможности за финансиране, инвестиране и спестяване. Гимназистите, които се готвят да се посветят на електронната търговия, демонстрираха разработени от тях сайтове и уеб браузър „Ягуар“.
Учениците от специалност „Митническа и данъчна администрация“ показаха, че са достатъчно компетентни в областта на митническото и данъчно облагане. Интерес предизвикаха техните презентации за българските митници и за данъците и задължителните осигурителни вноски, администрирани от НАП. Те с лекота проведоха за съученици и гости кратък информационен курс по темата „Как се оформят митнически и данъчни документи“. 
Атрактивни презентации за историята на счетоводството и възможностите за реализация, които дава професията на счетоводителя, направиха учениците от специалност „Оперативно счетоводство“. Те внесоха доза свежест и артистизъм в традиционната представа за скучния образ на счетоводителя и показаха, че намират определени привлекателни черти в тази професия, която ги провокира с ред предизвикателства. 
На двата юбилея, под знака на които преминава цялата 2018 година за ПГИУ, беше посветен и откритият урок „Непознатият Канети“, на 9 Д клас, който премина в библиотека „Любен Каравелов“. Той бе предшестван от продължителна и задълбочена подготовка. Разделени на групи, учениците издириха материали за живота и творчеството на родения в Русе Нобелов лауреат. А самият урокът представляваше малък спектакъл, който акцентира върху важни моменти и теми, застъпени в творчеството на Канети. Гимназистите разиграха кратък откъс от пиесата „Комедия на суетата“, основната теза на която се оказва актуална и днес. От гимназията са благодарни на управата на регионалната библиотека за разбирането и подкрепата. Чудесно беше тяхното предложение да проведем часа в прекрасната зала „Изкуство“ и ни предоставиха много ценни и богати на информация книжни издания, които много ни помогнаха, казаха от гимназията. 
В близките дни предстои в ПГИУ да проведат викторина „Елиас Канети“, а след това и традиционното литературно четене на творби, отличени в националния конкурс за художествена творба на Канетиева тема - тази година тя е „Бъдещето, което всеки миг се променя“, а в конкурса има и международно участие. А в сряда, 25 април, ще се състои и празничният концерт по повод 135-годишния юбилей на училището и патронния празник.