Интригуваща вкусна изложба събра погледите на учители и ученици в Професионалната гимназия по туризъм вчера по обед. Две торти със синя глазура, украсени с жълти звезди, питка, също украсена със звездите символ на Европейския съюз, друга питка, декорирана с характерни за българската традиция орнаменти - това бяха част от творенията на гимназисти, които се включиха в международно творческо състезание. Конкурсът е с тема „Хлябът свързва Европа - създайте и изпечете „вашата Европа“!“. Той се организира от Института за виртуално и традиционно обучение на възрастни към университета в немския град Улм и ПГТ в Русе. 
Връзката с нас бе направена миналата година, когато получихме покана от Русенския университет да се присъединим към друга инициатива на улмчани и русенци, отново свързана с хляба, обясни директорката на ПГТ Ренета Вълева. В сегашния конкурс имали право да участват всички ученици от гимназията, като импровизирани журита определят по класове кои са най-сполучливите печива. Така вчера 9 ученици подредиха своите хлябове, пици и сладкиши пред съда на следващото жури. Негов председател бе доц.Емилия Великова от РУ. Но преди да бъдат определени победителите, гимназистите от всички класове се струпаха до творбите на своите съученици. 
Двете торти, които създаваха пряка асоциация със знамето на ЕС, бяха на Тарък Кадир от 10 Г клас и на Силвестър Симеонов от 11 Д. Елизабет Иванова от 10 Г бе измайсторила погача със звездички. Христомир Колев от 10 А се представи с бухнал солен кекс, а Елизабет Кирчева беше направила красива релефна плетеница от шарки върху своята питка. Очевидно най-много време за състезанието бяха отделили Сияна Атанасова от 10 Г клас и Белослава Конова от 10 А. На Сияна й е хрумнало да направи дръвче с хартиена корона от сини листа, а върху тях да разположи 28 курабийки с жълта глазура - колкото са държавите членки на ЕС. А Белослава си беше поиграла, за да нареди в специално плато немски претцели, френски кроасани, парче италианска пица, белгийска гофрета, румънско козуначено коминче и българска баница. 
Журито определи като победители Сияна и Белослава. С фантазията, креативността и майсторството си те спечелиха правото да участват в Дунавския фестивал в Улм тази година от 12 до 15 юли. Радваме се, че децата проявиха въображението си и дадоха воля на различни свои идеи, коментира Ренета Вълева. И уточни, че победителите ще покажат своите творения и в Германия, а останалите изкушения на младите майстори от ПГТ ще присъстват в Улм със снимки, които ще бъдат показани в изложба в Къщата на хляба по време на фестивала.