"Ер Франс" смята да осигури 75 процента от полетите си утре, заради продължаващата стачка на персонала, съобщи ръководството на авиокомпанията в изявление, цитирано от Франс прес.

Обявеният процент е сходен с този от първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и 3 април. В събота, пети ден на стачните действия, се изпълниха 70 процента от полетите. Единайсет синдиката настояват за 6процентно увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, а след това на 17 и 18 април и на 23 и 24 април. По оценки на ръководството стачкуват 35,3 процента от пилотите, 20,2 процента от стюардите и стюардесите и 13 процента от наземния персонал.

Днес отново стачкуват и френските железници и 80 процента от високоскоростните влакове останаха по депата, предаде Асошиейтед прес. Засегнати са около една четвърт от международните линии. Синдикатите са разгневени на президента Еманюел Макрон, който планира да отмени специалния статут на машинистите, гарантиращ облаги като пожизнена работа. Правителството иска да направи железопътния сектор по-конкурентоспособен.