Тръгват европейските програми за саниране в малките градове. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че започва набирането на проектни предложения по процедурата за „Енергийна ефективност в периферните райони – 2“  по Приоритетна ос 2 на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020. 

Над 38 млн. лв., какъвто е бюджетът на процедурата, ще могат да бъдат вложени в мерки за повишаване на енергийната ефективност на публичната инфраструктура и на жилищния сектор в общините с одобрени проекти.

В срок до 27 август 2018 г. за безвъзмездно финансиране могат да кандидатстват всички общини на 28-те града опорни центрове от 4-то ниво на националната полицентрична система.

Това са градовете Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

В проектното предложение могат да бъдат включени един или няколко обекта от жилищната и от публичната инфраструктура, като минималният размер на заявената подкрепа е 200 000 лв., а максималният 1,2 млн. лв.

Дейностите трябва да са насочени към постигане най-малко клас на енергопотребление „С“ в жилищния сектор, в сгради от културната, образователната и социалната инфраструктура и в сгради на държавната и общинската администрация, както и към намаляване на крайното енергийно потребление, разходите за енергия  и на емисиите на парникови газове.

Пакетът документи за кандидатстване е публикуван на интернет-сайта на ОПРР, в меню: ОП "Региони в растеж", под меню: Актуални процедури и в ИСУН 2020.