Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел. Вчера екоексперти потвърдиха наличието на няколко ята в землището на Дулово, които извършвайки прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване са били застигнати от неблагоприятните метеорологични условия.

21 щъркела са приютени в гаража на Общината в Дулово. Още в ранни зори групи работници са излезли да обходят земеделските ниви в района, където вчера бяха наблюдавани стотици премръзнали птици. На топло са били прибрани онези, които са били най-зле.

Собственици на кооперации и земеделски фирми пък са излезли да разпръскват храна из нивите, а ловните дружинки имат готовност да окажат съдействие при намирането на щъркели в безпомощно състояние. Самоинициатива са проявили и мнозина от жителите на съседните на Дулово села и са прибрали десетки птици на топло в домовете си.

Експертите препоръчват гражданите да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или съответната община, с оглед на собствената им безопасност.

Освен от измръзване добрината на тези хора спасява птиците и от опасността да бъдат нападнати от хищници.

Подобен случай по-старите помнят, че е имало преди години. Младите днес разказват, че са ги учили, че щъркелът е благородна птица.

Всички очакват времето да се оправи, за да пуснат птиците, да продължат по пътя си. Но едва ли ще е изненада за някого, ако щъркелите решат да свият гнезда, близо до своите спасители.

От РИОСВ-Русе съобщиха, че са изпратили писма до общинските и кметовете на кметства на контролираната територия с инструкции за оказване на помощ при намерени щъркели в безпомощно сътояние.

Птиците не са наранени или болни, а с частично обледенени крила. На всички са дадени указания да ги освобождават след изсъхване на оперението им.

Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.