Дъщерни фирми добавят 6,5 млн. приходи и над 1 милион лева печалба на „Параходство БРП“, става ясно от консолидирания отчет на дружеството за 2017 г., подаден до фондовата борса. Речният ни превозвач отчете преди месец продажби за 18 млн. и символични 156 хил. лева печалба. Цялата група обаче е на плюс за миналата година с 1,2 млн. лева. 
В консолидирания си отчет БРП включва притежаваните 100% от „Интерлихтер Словакия“, „Блу Сий Хорайзън“ /Република Сейшел/ и „Порт Инвест“, което преди време получи концесия за пристанището в Лом. Компанията е собственик на 51% от акциите в „Маяк-КМ“ и 55% в „Порт Пристис“.
Параходството притежава още 50% от правата на глас и собствения капитал на „Варнафери“ ООД, извършващо фериботни превози до Русия и 41% от „Ви Ти Си“ /Варна/. Последното участие се оказва много ценно за БРП, защото му носи редовни дивиденти. През миналата година са получени 335 хил. лева. 
Приходите на групата за миналата година са за 24,3 млн. лева - с 4,5 млн. повече от предходната 2016 г. Внушителният скок с близо 23 на сто се дължи на самото параходство и по-точно на новото приходно перо „Операции с финансови активи и инструменти“, откъдето печели цели 4,3 млн. лева. Какви точно активи и инструменти са изтъргувани в края на миналата година, за да се постигне такава бомбастична печалба, в отчета не се пояснява. Най-вероятно парите идват от продажбата на част от акциите на БРП в „Маяк-КМ“ /Нови пазар/. През миналата година делът на параходството в дъщерното дружество е намален от 94% на 51%.