Да се прекрати съществуването на „Еко Спарк“ ЕООД и „И.З.Сервиз“ ЕООД - две дъщерни дружества на „Спарки“, постанови Русенският окръжен съд. Решението е взето по искане на русенската „ТМ Технолоджи“, която е един от кредиторите на затъналата в дългове машиностроителна фирма. То означава, че трябва да се пристъпи към заличаване на дружествата от търговския регистър и тяхната ликвидация чрез продажба на всичките им активи за удовлетворяване претенциите на кредитора. Решението обаче може да се обжалва в двуседмичен срок.
От двете дружества важното е „Еко Спарк“, тъй като в неговите активи е записана цялата недвижима собственост на „Спарки“ - терените до Кръговото и „Кауфланд“, както и всички производствени, административни и други сгради на площадката на завода. Именно те бяха обявени за продажба от частния съдебен изпълнител Венцислав Маринов. Първоначална цена на насрочения за 15 януари 2021 г. търг е 23 926 960.00 лв. и времето за подаване на оферти вече тече. А от „Спарки“ изглежда не мислят да подават молба за поставяне на дружеството в несъстоятелност, така че процедурата си продължава.
Към края на септември всички задължения на „Спарки“ възлизат на 31,5 млн. лева, като 20 млн. са към ББР, а 6,68 млн. - към доставчици и клиенти. Дружеството има неплатени осигуровки за 1,5 млн. лева и данъци за 700 хил. лева. 547 хил. лева са задълженията към персонала.