Наложена от РИОСВ глоба от 300 000 лева на „Монтюпе“ бе потвърдена от Районния съд. Делото бе образувано по жалба срещу огромната санкция на собственика на френския завод за автомобилни компоненти Франк Люк Рене Гате.
На 8 ноември 2016 година около 7.45 часа на дежурния телефон на РИОСВ бил получен сигнал от граждани за миризма на изгорял бакелит във „Възраждане“. Служители на инспекцията и свидетел се отправили към квартала, където не усетили нищо нередно, но продължили обхода и на около 500 метра от площадката на „Монтюпе“ се сблъскали с доста интензивна миризма, характерна за производството на фирмата. Наред с това еколозите забелязали отворен капак на покрива на завода, влезли на проверка и на покрива на производствено хале №3 установили два широко отворени димни люка, които бълвали специфична миризма на изгорял бакелит. За находката бил съставен констативен протокол с  предписания „незабавно да се затворят капаците на двата куба“ и „да се нитоват за ограничаване възможността да се отварят“. Те обаче не били изпълнени и миризмата продължавала да се усеща.
Със заповед на областния управител била сформирана работна група със задача да се извърши оглед на производствените цехове на завод. Тя установила, че дружеството се нуждае от херметизирано помещение, което би предотвратило отделянето на вредните газове от производството.
На 10 ноември 2016 година директорът на РИОСВ издал акт против „Монтюпе“ на стойност 300 000 лева, който в последствие е обжалван от френския завод. Състав на Районния съд разгледа жалбата и сметна, че тя е неоснователна. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Русенски административен съд.