Моето лично предпочитание е към втория вариант за ново райониране, според който държавата е разделена на 4 района за планиране. Това каза регионалният министър Николай Нанков на дискусията за новото райониране, която се проведе вчера в София по инициатива на „24 часа“ и с подкрепата на министерството. При този вариант Русе е включен в Дунавски район заедно с областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Разград и Силистра. Нанков посочи, че този варинт е най-балансираният, както и че районите трябва да са наименувани с етно-културни имена, а не както в момента. Самият вариант не е толкова важен. Трябва да търсим логиката и да сме обективни, отбеляза още министърът. 
Първият от новите варианти заличава Северния централен район и неговите области се разделят между Североизточния и Северозападния район. Той предвижда пет района, като Русе попада в Североизточен заедно с областите Варна, Търговище, Раград, Силистра, Добрич и Шумен. Сред основните му предимства е, че се запазват южните райони, но пък Югозападът остава с голям брой население, смята министърът. 
Третият вариант на прекрояване предвижда 6 района,  както е сега, но преформатирани, като Русе заедно с областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград и Силистра попадат в Северен централен район. Акцентът при него е огромният район на Западна България от Видин до Петрич.
Изпълнителната директорка на сдружението на общините Силвия Георгиева каза, че трябват райони с добре балансирано население, за да не се налага скоро пак прерайониране на база демография. Вариантът с пет района предлага сравнително добро балансиране между общините, допълни тя. Този с четири района отчитали като приемлив от Асоциацията на Дунавските общини, на тези в Тракия и други. Ще бъдем максимално активни и по райони, за да изберем най-консенсусното решение, подчерта още Георгиева. 
Кметът на Силистра Юлиян Найденов изрази притеснения относно втория вариант, като посочи, че колаборацията между общините ще е много трудна, защото се очертават големи райони. 
От Института за пазарна икономика пък предлагат четвърти вариант, така че София да не остане с по-малко достъп до еврофондовете. Той предвижда София и Северозападна България да са в един Западен район, да има Черноморски район, Дунавски и Тракийско-родопски. 
Кой вариант е най-подходящ, ще стане ясно след широко обществено обсъждане през следващите месеци.