Култовата Nokia от "Матрицата" се завърна. Оригиналният модел слайдер Nokia 8110, наричан още "банан" заради леко извитата си форма, е пуснат за първи път през 1996 г. Три години по-късно той се превръща в култов зарази филма с Киану Рийвс.

22 години по-късно моделът се завръща. Новата му версия е представена на Световния мобилен конгрес в Барселона от финландския стартъп HMD, който държи лиценза за марката Nokia, съобщава CNN Money.

Телефонът, който се предлага в бананово жълто и черно, ще се продава за €79 ($ 97). Той идва с нова версия на играта Snake, заяви финландският старт HMD в изявление.

"Това е връщане към славните години на Nokia, но с изцяло нова технология", казва Ийн Фог, старши анализатор в IHS Markit.

Nokia 8110 идва с 4G и няколко приложения, включително Google Maps, Facebook и Twitter. 

Телефонът работи на операционната система Smart Feature, така че потребителите няма да имат достъп до приложенията за Android, които се намират на други смартфони на Nokia.

Производителят твърди, че моделът може да издържа 25 дни в режим "стенд бай".

Nokia беше най-големият производител на мобилни телефони в света, но не успя да се адаптира към ерата на смартфоните и да се конкурира с Apple и Samsung.

Microsoft купи бизнеса на компанията с устройства през 2013 г., но по-късно го продаде. Nokia се фокусира върху създаването на технологии за телекомуникационни мрежи.

HMD, която взе лиценза за марката Nokia през 2016 г., е продала над 70 милиона мобилни телефона през 2017 г., според IHS. Това прави продажбите на годишна база на едно ниво като на големи компании от ранга на Sony и Lenovo.