На планетата вече няма същински диви представители на конското семейство, съобщиха изследователи, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Генетично изследване, публикувано в сп. "Сайънс", показва, че конят на Пржевалски, смятан за последния останал див вид на Земята, всъщност е потомък на най-ранните опитомени коне.

За целите на изследването международни специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне.

Резултатите от анализа показват, че конят на Пржевалски, спасен от изчезване през 20-и век, класифициран като застрашен вид, е потомък на коне, опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан. Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали "диви", без да са такива по произход.

Откритието бе изненада за нас,

коментира Сандра Олсън - съавтор на научната статия и зооархеолог от университета на Канзас.

По думите ѝ, това означава, че на Земята не са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега.

Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател Николай Пржевалски,

открил в Монголия и описал вида през 19-и век. Представителите му са относително дребни и набити. Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна "щръкнала" грива.

Настоящата популация, наброяваща около 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди около век. Част от техните потомци са върнати в естествена среда, а останалите обитават резервати и зоопаркове по света.