България остава най-корумпираната страна в Европа, показва новият доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" за 2017 година. Въпреки че страната ни е подобрила позицията си с четири пункта със своите 43 точки, тя остава трайно под критичния праг от 50 точки, които са индикатор за сериозен проблем с противодействието на корупцията.
 
Най-малко корумпирана е Нова Зеландия с 89 точки, следвана от Дания с 88 точки. След тях се подреждат ШвейцарияНорвегия и Финландия с по 85 точки.

В дъното на класацията са Сирия, Южен Судан и СомалияБългария е на 71-во място с 43 точки, последна сред страните от ЕС. В сравнение с доклада за миналата година страната ни се е изкачила нагоре с 4 места. 

Стойности под 50 пункта обаче са показател за системен проблем с корупцията. Сравнението между България и останалите държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и  2007 г., сочи, че и в тази регионална класация страната ни заема последна позиция и изостава от държави като ЧехияЕстонияЛатвия и Литва.
 
Данните за нашата страна са съизмерими със средните в глобален мащаб и я поставят в компанията на останалите страни от БалканитеВануату и Буркина Фасо.
 
През 2018 г. България е включена за 20-и път в индекса, като анализът на досегашните резултати показва, че фактически борбата с корупцията е в застой. Преди година "Трансперънси интернешънъл" говореше за остра необходимост от промяна на политиката за противодействие на корупцията и ангажимент за дълбоки реформи в институциите, призвани да водят тази борба.

Представяйки новия индекс генералният директор на „Трансперънси интеренешънъл“  Карл Долън отбеляза рязък срив на Унгария с показател 45, който е с три пункта по- нисък от 2016 година и с 10 пункта по-нисък от  2012 година.
 
Подобна тенденция се наблюдава и в Полша. Затова „Трансепрънси интернешънъл” препоръчва на ЕК да наложи специално наблюдение върху борбата срещу корупцията във всички страни членки, както вече прави за България и Румъния.

Индексът за възприятие на корупцията е създаден през 1995 година, като държавите се оценяват по скала от 100 - показател за ниско ниво на корупция на базата на данните от 12 международни институции, сред които Световната банка, Международния икономически форум, Африканската банка за развитие.
 
Колкото по-близо е индексът до 0, толкова по-високи са нивата на корупция в съответната страна.
 
Липсват усилия за борба с корупцията, през последните 6 години не е отбелязан почти никакъв напредък в много държави –  е основният извод в тазгодишния доклад.
 
Най-високо е нивото на корупция в страните, в които медиите и неправителствените организации не са защитени, подчертават още от „Трансепрънси интернешънъл“.