Русенската фирма „Интис“ ще строи социалните жилища в „Родина“, става ясно от решението на комисията за определяне на изпълнител по обществената поръчка. То беше очаквано, тъй като фирмата беше единственият кандидат, но беше необходимо все пак да се огледат документите.  
Въпреки неколкогодишното недоволство и протестите на живеещите в квартала, се очаква догодина на общинския терен на улица „Белмекен“ да се появи блок за бедни. Срокът за изпълнение на строителните дейности е между 450 и 540 календарни дни.
Изграждането на сградата с 28 апартамента, от които 3 едностайни, 19 двустайни и 6 тристайни, ще струва 1 999 934 лева, като дейностите се финансират по оперативна програма „Региони в растеж“. В блока ще бъдат настанявани бездомни, малолетни родители, многодетни семейства и хора с по-ниски от минималните доходи. Предвидени са мерки за енергийна ефективност и за достъпна среда. Теренът около сградата ще бъде благоустроен, ще се обособят паркоместа за хора с увреждания. Ще се изгради детска площадка и ще бъде озеленено. 
Въпреки това обаче хората от „Родина“ се притесняват, че в блока ще бъдат настанени ромски фамилии и кварталът ще заприлича на циганско гето. Още през 2014 г. те внесоха протестна подписка със 700 подписа и настояха социалните жилища да се построят другаде, но призивът им не бе чут.