Агенция по вписванията стана поредната институция, от името на която хакери изпращат фалшиви имейли с прикачен вирус. Вчера до множество електронни пощи бе изпратено писмо, което започва с напомняния и заплахи за глоби и завършва с подкана за отваряне на прикачен файл, което активира зловредната програма, съобщиха от русенски фирми. Подателят на писмото отново използва японски домейн, нямащ нищо общо с този на агенцията registryagency.bg.
„Агенция по вписванията уведомява, за промяна в крайния срок за подаването на годишните финансови отчети. След изтичане на срока, Агенция по вписванията ще предостави на Национална агенция за приходите списък на търговците и фирмите, неподали годишни финансови отчети. Неподалите в срок ще бъдат санкционирани от НАП или АДФИ, като предвидените санкции са в размер от 300 до 2000 лв. За повече подробности, моля, отворете прикачения файл“, се казва в писмото. Отварянето му предизвиква заразяване на компютъра, което може да доведе до унищожаване на информация и пълен контрол на хакера над устройството.
Тази схема неизвестните злосторници експлоатират вече повече от година. Първоначално се изпращаха имейли от името на НАП, после те използваха и бланка на компанията за бързи заеми „Кредисимо“ и известия уж от „Енерго-Про“ с „електронни фактури за потребената електроенергия“.
Заради продължаващите атаки системните администратори на големите фирми вече въвеждат филтри, които не допускат имейли от такива съмнителни домейни. Най-простият начин за предотвратяване на подобни измами е човек да си създаде навик винаги да обръща специално внимание на адреса на изпращача.