Балканските държави могат да започнат присъединяването си към ЕС през 2025, но само ако разрешат всичките си неуредени гранични спорове, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер каза, че това е само „ориентировъчна” дата за Сърбия и Черна гора, първите от 6 държави в региона, включени в доклад на Еврокомисията за разширяването на общността, който трябва да бъде оповестен по-късно днес.

„Няма да има по-нататъшно разширяване на страните от Западните Балкани, без предварително да са решени главните конфликти”, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург.

„Тази спекулация да кажем, че ще разрешим проблемите известно време след присъединяването, няма да се случи за втори път, не и с мое участие”.

Съставеният от 28 държави ЕС се стреми да се разшири към това, което смята за заден двор на Балканите, за да не позволи на други регионални играчи като Русия и Турция да разширят влиянието си там.

Но ЕС каза на тези, които искат да се присъединят, че първо трябва да се справят с въпроси, свързани с корупцията, върховенството на закона, както и с териториални спорове.

Балканите отдавна са европейска гореща точка, дори съвсем наскоро около разпадането на бивша Югославия.

Сърбия и Косово остават в конфликт близо 20 години след войната, която доведе до независимост на Косово, а кавгата между Македония и членката на ЕС Гърция заради името на Македония предизвика огромни протести в Атина миналата неделя.

ЕС се опари в миналото като прие нови членове без да са разрешили всичките си проблеми, например сегашният морски спор между Хърватия, която се присъедини през 2014, и Словения.

Миналата година Юнкер каза, че желае Сърбия и Черна гора да се присъединят до 2025, но днес предупреди срещу прекалено голяма „възбуда” около тази перспектива.

„Погрешно е да се твърди, че аз или ЕК сме казали, че присъединяването на Сърбия и Черна гора трябва да е станало до 2025”, каза Юнкер пред евродепутатите.

„Не това е ориентировъчна дата, насърчителна дата, така че заинтересуваните хора да могат непрекъснато да се движат по пътя”, посочи Юнкер.

През май лидерите на ЕС ще имат среща на високо равнище в България заедно с лидерите на шестте балконски държави, включени в доклада.

Юнкер изключи всякакво разширяване по време на неговия 5-годишен мандат, когато пое ръководството на изпълнителната власт на ЕС през 2014 – и на практика блокът е на път да загуби един член – Великобритания, догодина.