Срещата на върха на ЕС за договаряне на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия се провалиха, съобщиха световните агенции.

Те уточняват, че на 30 юни ще има извънреден форум, който трябва да посочи наследника на Жан-Клод Юнкер. На 1 юли се събира новият състав на европейския парламент.

Тримата претенденти, избрани от политическите семейства - германецът Манфред Вебер за Европейската народна партия (ЕНП), холандецът Франс Тимерманс за социалистите и датчанката Маргрете Вестагер за либералите, не успяха да съберат в ЕП мнозинство в своя подкрепа.

Тя се изразява в подкрепата на 21 лидери от ЕС.

Дискусиите може да продължат в кулоарите на лидерската среща на Г-20 в Осака в петък и събота, прогнозира европейски служител. В този форум ще участват шестима европейски ръководители: Ангела Меркел, Еманюел Макрон, испанецът Педро Санчес, италианецът Джузепе Конте, британката Тереза Мей и холандецът Марк Рюте.

Пожелали анонимност източници обаче разкриха, че все пак има договорка за разпределяне на четирите поста в ЕС.

ЕНП ще получи председателското място на ЕК, ако успее да получи подкрепата за Мартин Вебер или издигне друг по - приемлив кандидат.

Либералите гледат към председателското място в Европейския съвет. Социалистите ще водят европейската дипломация.

Зелените са съгласни да бъдат ротационни председатели на Европейския парламент заедно с представител на левицата.