Основателят на Хуауей Рен Женгфей се противопостави на опитите на САЩ да блокират глобалните амбиции на компанията му като заяви, че щатите „подценяват“ силата на телекомуникационния гигант.

Рен говори пред китайските медии само няколко дни след като американският президент Доналд Тръмп издаде заповеди целящи да прекратят бизнеса на Хуауей в САЩ и да спре кандидатурата на компанията да стане лидер в 5G технологията.

„Практиката в момента показва, че американските политици подценяват силата ни“, каза Рен.

„5G мрежата на Хуауей няма да бъде засегната. По отношение на 5G технологиите другите няма да смогнат да ни настигнат след две или три години“, заяви той.

Миналата сигурност Тръмп обяви „национално извънредно положение“, което му позволи да сложи в черния списък фирми, които представляват „неприемлив риск за националната сигурност на САЩ“, според анализаторите този ход е насочен изцяло срещу Хуауей.

В същото време американското министерство на търговията обяви забрана на американските компании да продават или прехвърлят технологии на Хуауей.

Но вчера от министерството заявиха, че ще забавят тази забрана с 90 дни.

Рен пренебрегна решението казвайки, че Хуауей може да си създаде свои собствени чипове и „не може да бъде изолирана“ от света.

Той допълни, че компанията му обсъжда с Гугъл как да се справи със забрана на САЩ компании да продават или прехвърлят американска технология на Хуауей.

Разговорите идват, след като американският интернет гигант, чиято “Андроид” операционна система използват почти всички смартфони заяви тази седмица, че ще прекъсне връзките си с Хуауей заради тази забрана.

Гугъл е „много отговорна компания“, заяви Рен и допълни, че двете страни „обсъждат как да създадат план за реакция“.