Над 2000 нигерийски младежи се бориха за 280 свободни ИТ работни места по време на панаир за работна сила, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Панаирът в Абуджа бе организиран от Хуауей – световна компания за информационни технологии с присъствие в повече от 170 страни по света.
НАН съобщава, че младежите, дошли от различни части на страната, са изпратили своите автобиографии на някои от ИТ компаниите на панаира.
Междувременно някои от кандидатите бяха интервюирани на място за евентуално наемане.
Г-н Осита Нвезе, заместник-управляващ директор на Хуауей за киберсигурност, който представляваше управляващия директор, изрази ангажимент да допринесе за брутния вътрешен растеж на Нигерия.
Той каза, че един от основните ангажименти на компанията е да помогне за преодоляване на безработицата в страната чрез създаване на възможности за работа.
Нвезе каза, че в страната има много таланти, които могат да бъдат проучени, за да допринесат за растежа на ИТ в страната.
Той каза, че компанията е фокусирана върху четири основни области, които според него са семена за бъдещата програма, ИТ академия, ИТ състезание и трудовата борса.
„Нигерия като нация осигурява инвестиции в информационно-комуникационните технологии (ИКТ), междувременно работната сила на една нация е най-ценният актив, чрез който нацията расте. В този смисъл днес събрахме ключови играчи в индустрията“, каза той.
Той похвали непрекъснатата подкрепа от страна на нигерийското правителство, с която то гарантира, че компанията ще изпълни мисията си за напълно цифровизирана нация.
По думите му федералното правителство е подписало меморандум за разбирателство с компанията за развитие на ИТ таланти в страната.
„Това дава на Хуауей куража да продължи работата си за по-добре дигитализирана Нигерия. „Благодаря и на другите партньори за сътрудничеството. За кандидатите, които са тук днес, готови да навлязат в ИКТ индустрията, аз ви насърчавам да продължите да търсите повече знания за повече опит в областта“, каза той.
Мениджърът по човешки ресурси на Хуауей Джулиет Емерони ​​заяви, че компанията е изцяло ангажирана да си партнира със съответните организации, за да създаде възможности за работа за нигерийците.
Тя каза: „Нашият ангажимент е да създадем дигитален свят в Нигерия.“
Емерони каза, че Хуауей е създадена през 1987 г. и е започнала дейност през 2004 г., предоставяйки инженерни услуги за големите телекомуникационни компании.
НАН съобщава, че над 15 ИТ компании са присъствали на панаира, за да наемат служители за различни позиции като бекенд инженери, инженери за поддръжка и ИТ сигурност и маркетинг и продажби и други.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)