Според вицепремиера голяма част от коментарите срещу приемането на Истанбулската конвенция в България се дължат на факта, че тези коментатори не са я прочели.

Призовавам мъжете, ако има и жени, които имат навика да практикуват бойни изкуства вкъщи, да отидат в залата. Ще им осигурим мъже, за да покажат какво могат в залата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV, коментирайки Истанбулската конвенция, чиято цел е да се бори с домашното насилие.

Според вицепремиера голяма част от коментарите срещу приемането на Истанбулската конвенция в България се дължат на факта, че тези коментатори не са си направили труда да я прочетат. „Ако някой изчете две трети от Конвенцията, нямаше да коментират. Основната цел на конвенцията е да се бори с домашното насили“, каза Дончев.

Той обаче подкрепи решението на правителството да се отложи нейното приемане. „Факт е, че се появиха съмнения относно конвенцията. Щом има съмнение, ние не управляваме на инат, щом има съмнения, ще дадем време на обществото да направи необходимия дебат, колкото е необходимо“, каза той.

Според него приемането на Истанбулската конвенция от България ще предизвика промени в законодателството срещу насилието и би било добър сигнал вътре в държавата и навън.

„Нека да се проведе публичния разговор. Който разбира от темата, да се изкаже и д а се обърне внимание как е текъл дебатът в другите държави членки. В другите държави конвенцията е приета, в много случаи с тълкувателна декларация“, каза Дончев.