Специализираната прокуратура разби престъпната група, разработвала схемата. Неин лидер е бивш ректор на висшето училище.

Специализираната прокуратура разби организирана група, действала в Медицинския университет и приемала срещу заплащане британски граждани от арабски произход. Сумата за прием е била 40-50 хил. евро, а за "оправяне" на изпитите - 2-5 хил. евро на човек. Начело на групата, която е действала от 2015-та до 2017 г., е бил бивш ректор на Медицинския университет.

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев отказа да го назове по име. По това време ректор е акад. Ваньо Митев, който е подсъдим вече по дело за прием на чуждестранни студенти. Другите членове на групата са две настоящи длъжностни лица в Медицинския университет, двама роднини на един от групата и един чуждестранен гражданин, който е набирал студентите. Те са с британско гражданство, но с произход от Ливан, Иран, Ирак, Египет.

Шестимата членове на групата са с парични гаранции от по 200 хил. лева, което прави рекордната сума от 1, 2 млн лева. При обиск в частен дом са били открити 100 хил. лева в стерилизатор. Високите гаранции са наложени заради големите суми, които са взимали от студентите.

Целта е била тези хора, които не отговарят на изискванията да бъдат студенти, включително и че нямали средно образование, да получат диплома, включително и възможност за постоянно пребиваване у нас. "Точно това поставя и въпроса за националната сигурност на България и партньорските ни държави. Правим проверка и в тази насока, въпреки че до момента данни не са открити", каза Иван Гешев.

Той не изключи кръгът от обвиняеми да бъде разширен, тъй като все пак оправянето на изпити не е станало без съдействието на изпитни комисии. Част от тези 20 студенти, които били приети по този начин, били разпитани като свидетели, продължавали да се водят в университета.