Учени от университета в Копенхаген установиха, че консумацията на напитки и храни с високо съдържание на захар влошава кръвоснабдяването на редица органи и тъкани, съобщи Лента.

С напредването на възрастта това може да доведе до проблеми във функционирането на кръвоносната система, инфаркти и инсулти. Изследването е обхванало 12 мъже, които ежедневно консумирали 225 грама захар.

В рамките на тестовете участниците сядали на столове и повдигали единия си крак. Резултатите от измерването на нивото на кръвоснабдяване на крайниците показали, че две седмици след началото на тестовете то намаляло със 17 процента.

Специалистите са на мнение, че това има вреден ефект върху сърцето и мозъка и че с течение на времето нещата ще се влошат.

По мнението на учените, изпиването на половинлитрова бутилка с подсладена напитка от време на време не причинява сериозни вреди на здравето, ако човек се храни здравословно и хранителният му режим включва много зеленчуци, плодове и ядки.

Вредата за кръвоносните съдове от постоянната употреба на захар обаче е сравнима с бързо стареене. Това увеличава риска от тежки заболявания, от които обикновено за засегнати възрастни хора.

Резултатите от изследването са публикувани във в. "Копенхаген пост".