Докато Северна Корея плаши света с ракетите си „Хавасон“ и „Тепходон“, Южна го очарова със „Стингър“. Само че не става въпрос за познатия още от 1981 година американски преносим зенитно-ракетен комплекс с инфрачервено насочване, а за шикозната „Киа Стингър“. Както казва Христо Смирненски - два свята. Тук няма да разсъждаваме дали единият е излишен.
Всъщност „Киа Стингър“ има нещо общо с ракета, но само в метафоричния смисъл. Този връх на опита и самочувствието на корейската марка, който наистина впечатлява и с излъчването, и със защитените си претенции, беше в Русе и клиенти на представителството на марката „Сиа Кар“ на бул.“Трети март“ 56 имаха възможност лично да проверят докъде е стигнал напредъкът на „Киа“. За останалите ще направим кратко представяне на модела. 
Без съмнение 
това е най-дръзкият автомобил на корейците, който открито хвърля ръкавица на премиум производителите. 
И ако си поиграем още малко на асоциации, представянето му може да звучи така: Стингър. Киа Стингър! По подобие на прочутия Бонд. Джеймс Бонд!
Автомобилът попада в класа „Гран Туризмо“, обединяващ модели, наситени с емоции, но и разполагащи с достатъчно пространство за безкомпромисен комфорт при пътуване.
А амбициите на корейците са ясно дефинирани - целта на новия спортен седан е „да преосмисли сегмента, в който преобладават европейски автомобилни шедьоври, сега обещава да бъде най-бързият и най-луксозен автомобил в историята на компанията, която днес се намира сред лидерите в автомобилната индустрия“.
Дизайнът на „Стингър“ е дело на Петер Шрайер и екипа му във Франкфурт. Управлението и пътното поведение въобще пък са изпипвани с многобройни безкомпромисни тестове на пистата „Нюрбургринг“, известна още в света на автомобилите като „Зеленият ад“.
„Истинският грандтурер, автомобил, с който изпитваш истинско удоволствие от шофиране на дълги разстояния, определено не залага само на мощността, твърдата динамика или агресивния стил, които често са за сметка на лукса, комфорта и елегантността. „Стингър“ няма нищо общо със стремежа да стигнеш пръв до дестинацията - този автомобил е създаден за самото пътешестване, за емоцията, за страстта“, отбелязва Грегъри Гийом, главен дизайнер на европейското подразделение на „Киа Мотърс“.
От силно изразителната предна част на автомобила, през стегнатия страничен силует, до символизиращата непоколебима мощ задна част на „Стингър“, 
струи атлетична увереност. 
От ключово значение за убедителното му присъствие на пътя са пропорциите на задния мост, удълженият преден капак и късият преден надвес, увеличеното междуосие за по-просторно купе, както дългият и подсилен заден надвес. Силуетът в съчетание с визуалния баланс придава на автомобила изключителна елегантност и атлетичност.
Интериорът осигурява необходимото пространство за максимално удоволствие и от шофирането, и от пътуването  в завиден лукс и комфорт. Тапицерията е изработена от изключително висококачествена мека на допир, фина кожа, която покрива седалките с характерен дълбок контур. Шофьорската седалка допълнително е снабдена с активно дишаща облегалка и ергономични опори за максимална стабилност и оптимален комфорт.
Предното табло е разположено в удобна хоризонтална равнина. Централната конзола е интуитивно разделена на две специфично обособени зони: за управление на информационно-развлекателната система, разположена под голям цветен интерактивен сензорен екран, и регулиране на климатично-вентилационната система. На разположение на водача е масивният, облицован с кожа волан, както и индивидуалният навигационен компас с избор между аналогова и цифрова визуализация. Измервателните уреди се отличават с ефектни метални пръстени и червени стрелки.
При разработването на „Стингър“ 
много внимателно са изследвани конкурентите 
в сегмента. В резултат междуосието /2905 мм/, дължината /4830 мм/ и ширината /1870 мм/ превъзхождат преките съперници. Същото важи и за багажника. 
Какво се крие под предния капак? Тук също е доста интересно. „Стингър“ предлага избор между 2 турбо мотора - 2,0 литров 4-цилиндров турбодвигател Theta II, който гарантира 255 к.с. при 6200 об./мин. Максималният въртящ момент от 353 Нм се достига при 1400 до 4000 об./мин и 3,3 литров двигател Lambda II туин-турбо V6, който предоставя 365 к.с. при 6000 об./мин и максимален въртящ момент от 510 Нм при 1300 до 4500 об./мин. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди и при максимална скорост от 269 км/ч.
Лимузината е оборудвана с второ поколение 8-степенна автоматична скоростна кутия със задно предаване - авторска разработка на марката с адаптивно превключване и оптимална ефективност при разхода на гориво. С по-честото приложение в авиацията и при двигатели в състезателни автомобили, в този модел „Киа“ за първи път залага на трансмисия с преобразувател на въртящ момент CPA (Centrifugal Pendulum Absorber) с цел да редуцира торсионните вибрации, които оказват влияние на задвижващите агрегати. Както и при окачването и кормилното управление, така и при задвижването 
съществуват до пет различни режима за смяна на скоростите чрез електронната система.
Още една новост - моделът е първият седан на марката със задно задвижване или задвижване на всички колела. За оптимален контрол при влажно или сухо време системата на задвижване на четирите колела AWD разполага и с Dynamic Torque Vectoring Control. Системата следи за действията на водача и условията на пътя, като при нужда автоматично подава допълнителна мощност или спирачна сила към отделните колела, за да се гарантира подходящо управление и при много тежки метеорологични условия. Автомобилите със задно задвижване могат да се възползват от предимствата на механичен диференциал с ограничено приплъзване за равномерно разпределение на силата върху задните колела.
На това ниво 
разговорът за безопасността всъщност е изреждане на безчет електронни асистенти. 
Серията от системи в помощ на водача ADAS (Multiple Advanced Driver Assistance Systems) осигуряват безупречен синхрон на всички функции за максимално удоволствие от шофирането.
Нова е системата, която предупреждава водача DAA (Driver Attention Alert) по време на шофиране. Тя постоянно следи неговите действия и поведението на автомобила с готовност да задейства предупредителен звуков сигнал при отчетено съществено спадане на нивото на внимание по време на шофиране.
Системата за предотвратяване на челен сблъсък FCA (Forward Collision Assistance) с интегриран режим на самостоятелно аварийно спиране AEB (Autonomous Emergency Braking) и функция за разпознаване на пешеходци предупреждава водача за опасността от потенциален сблъсък с друго превозно средство или пешеходец, като асистира безопасното спиране на автомобила. 
Интелигентната система за контрол на дистанцията ASCC (Advanced Smart Cruise Control) поддържа постоянно предварително зададената дистанция и може да осъществи цялостно спиране на автомобила в натоварен трафик.
Системата за поддържане на траекторията в лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) предупреждава водача чрез звуков сигнал и активно влияе на волана с цел поддържане изрядната позиция на автомобила в избраната пътна лента. 
Системата за предупреждение за напречен трафик зад автомобила RCTA (Rear Cross Traffic Alert) сканира пространство зад превозното средство при напускане на паркомясто и предупреждава водача със звуков сигнал при установяване на всяко движение.
И оценката за сигурност на Euro NCAP не може да не радва корейците - максималните 5 звезди. 
При проведените тестове са постигнати отлични резултати за защита на пътници - 93%, на деца - 81%, на пешеходци - 78% и системи за безопасност - 82%. 
Друга важна част  - технологиите за свързаност, развлечение и информация в автомобила, са също толкова важни, колкото удоволствието от динамично шофиране. „Стингър“ ще се предлага с нова палитра от най-съвременни информационно-развлекателни технологии. Регулируемият на височина хед ъп дисплей (HUD) проектира важната за водача информация на предното стъкло - скорост, навигация при предстоящ завой, настройки на аудио системата и автопилота, информация за мъртвата зона. В централната конзола е интегрирано и безжично зарядно устройство за смартфон. Bluetoothо е сериен за модела, а повечето от подсистемите на автомобила са достъпни чрез вградените във волана бутони.
Налични са и трио от високоефективни аудио системи, способни да превърнат интериора в динамична концертна зала.
Разбира се, всичко това си има цена и в България тя започва от 69 960, а горната граница е 115 500 лева.