Индексът на промишленото производство нараства с 0,3% през ноември 2017 г. , съобщи националната статистика. Така индустрията се връща към растеж след понижението с 1,1% през октомври. В същото време се забавя годишният темп на производството до 1,7% спрямо 2,8%, отчетени през предходния месец. 
През ноември 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, и в преработващата промишленост - с 0,5%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 3,3%.
На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4,6%, а спад е регистриран в добивната промишленост - със 7,4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,6%.
По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 43,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 15,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 14,1%, производството на химични продукти - с 13,2%.
През ноември 2017 г. оборотите на търговците на дребно се повишават както на месечна, така и на годишна база, показва справката на Националния статистически институт (НСИ). Месец преди Коледните и Новогодишните празници търговците отчитат ръст от 0,3% спрямо предходния месец октомври и от 3,8%.