Ултиматумът на кмета Пенчо Милков на последната сесия на Общинския съвет на 21 юли до часове да получи отговор от институциите кой е виновен за промишленото замърсява не на въздуха на Русе.
През периода 18-22 юли 2022 г. за територията на  Русе няма данни за промишлено замърсяване. Източникът на неприятни миризми, за които сигнализират гражданите, са тлеещите въглища в закотвената на. Автоматичната станция за непрекъснат мониторинг на въздуха „Възраждане“ не показва превишения на нормите на следените замърсители. Основните промишлени инсталации, потенциален източник на миризми, към периода 18-22 юли не са извършвали производствена дейност, няма аварии и неконтролирано изпускане на вредни емисии. В цитирания период в „Линамар Лайт Металс Русе“ е имало производствена пауза заради годишна профилактика, „Лубрика“ не е извършвала производствена дейност, „Топлофикация Русе“ е проверявана точно тогава и няма данни за замърсявания, пише в писмо до кмета директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Цонка Христова и обобщава - „Горецитираните факти са категорични за липсата на данни за промишлен източник на миризми през периода 18-22 юли 2022 г.“.
„В допълнение Ви информирам, че на 20 юли т.г. в периода от 20.00 до 23.00 ч. на територията на гр. Русе бе извършено наземно третиране срещу комари, за което не е открита информация на интернет страницата на общината. Това  предполага, че обществеността не  е информирана. Същото се потвърждава от получените в инспекцията сигнали за неприятни миризми на нефтопродукти в този часови диапазон“, се казва в писмото.
Оценката на РИОСВ е, че основните източници на неприятни миризми в периода 18-22 юли са констатираните локални пожари на територията на Русе,  нерегламентираното изгаряне на отпадъци и горене на стърнища. Цитира се практиката на инспекцията, че „източникът на миризми (...) от промишлените предприятия  основно се дължи на необхванати емисии в работната среда, които се изпускат периодично (основно през тъмните часове на денонощието)...“.
Цонка Христова напомня, че „съгласно разпоредбите на (...) Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), общинските органи упражняват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия. В правомощията на Общинския съвет към община Русе е изготвянето и приемането на специализирана Наредба за установяване, преустановяване, предотвратяване и контрол на излъчването на миризми, причиняващи обонятелни неудобства на територията на община Русе.
Освен това Законът за чистотата на атмосферния въздух е вменил на кметовете на общини задължения и отговорности по отношение чистотата на атмосферния въздух. Ежегодно на интернет страницата на общината е необходимо да се публикува отчет за изпълнението на общинската програма, след одобрението му от Общинския съвет. Същият не е открит на интернет страницата на общината“.
„В заключение, считам за редно да подчертая, че разпространяването на непотвърдени факти, недоказани твърдения в публичното пространство водят до безпокойство у гражданите, подронват авторитета и доверието в държавните институции, както и не допринасят по никакъв начин за решаването на екологичните проблеми на града“, пише Цонка Христова и моли в найкратки срокове Милков да й представи „Доказателства в подкрепа на Вашето твърдение за замърсяване на атмосферния въздух от промишлени източници“. Наред с това му предлага да инициира разработването на специализирана наредба, свързана с миризмите, подобно на Община София.