Производствените разходи в различни сектори на селското стопанство ще се повишат заради резкия скок на цената на тока на свободния пазар с 30% до 60%. В резултат на това се очаква поскъпване и на основни стоки.
Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Според него, българските преработватели вероятно ще оставят голяма част от повишението за собствена сметка, тъй като силната конкуренция няма да им позволи да пренесат увеличените разходи в крайната цена.
Подозренията за спекулативно повишение на цените на електрическата енергия за фирмите се засилват от факта, че през последните девет месеца двата основни производителя у нас - държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток 2“, са вдигнали стойността на електроенергията си с едва 5%, а на енергийната борса цените се покачват в пъти повече.