Изпускателят на язовира в Тетово е бил умишлено запушен, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов.
Водоемът е общинска собственост и въпреки заявения преди време интерес към него, от години е без наемател. Общината неведнъж е започвала процедури за концесионирането му за 10 години, но кандидати досега не са се появили. И все пак се оказва, че има хора, които си правят някакви сметки за язовира, без да ги е грижа, че поставят в риск живеещите наблизо. За да не избяга рибата, шлюзът е бил блокиран с дюшеци и камъни.
Зловредната намеса била открита при проверка от Държавната агенция за метрология и технически надзор. След като установили, че преливникът и изпускателят са повредени, инспекторите направили предписание за привежданети им в ред. Глобата в противен случай е 20 000 лева.
Общината наела водолази за поправка на съоръжението и те открили тапата, заради която при все по-често връхлитащите бури и силни валежи Тетово би могло да влезе в черната хроника на преживелите тежки наводнения български села. Този риск вече е избегнат благодарение на откриването на проблема и бързото му решаване.
„Ние без вас, без гражданите, с този вандализъм не можем да се справим. Не мога да си представя що за човек трябва да си, за да направиш подобно нещо“, коментира запушването на язовира Стоилов.