Средната работна заплата в Русенско намалява през третото тримесечие с 11 лева, а броят на работещите по трудов договор се свива с 1000 човека. Тези неблагоприятни данни за трудовия пазар в областта оповести вчера националната статистика. Същите тенденции се отчитат и за цялата страна.
Средната работна заплата в Русенска област през третото тримесечие е 841 лева - 831 лева през юли, 833 лева през август и 859 лева през септември. Ръстът спрямо първото тримесечие си остава в размер на 3,3%, но не изглежда толкова впечатляващ, както три месеца по-рано. Спрямо година по-рано, средната работна заплата е нараснала с мижавите 1,57% - темп, с който не се вижда как ще настигнем по възнаграждения западняците. И дори столицата София, където средната заплата е 1405 лева - с 67% повече, отколкото в Русе. В Стара Загора, с която често се мерим кой е по- по- най-, вземат по 1011 лева. А в съседния, смятан за беден Разград - по 919 лв. месечно.
По-ниските през лятото заплати могат да се обяснят донякъде със сезонната заетост - през юли-септември много заведения работят на открито и наемат временно ученици и студенти, които масово работят (или поне се осигуряват) на минимална заплата. Това обяснение обаче влиза в крещящо противоречие с данните за броя наети по трудов договор. Числото им намалява от 68 602 в края на юни до 67 608, т.е. не само не се отчита допълнителна заетост, ами и почти 1000 русенци са се изнесли в края на лятото да поработят по морето или други места. 
Данните на статистиката показват, че тенденцията за ръст на наетите в последните 2-3 години, се пречупва през настоящата 2017 г. и дори се наблюдава сериозен регрес. В края на септември 2016 г. работещите по трудов договор са били 70 685 или с 3 хил. човека повече, отколкото сега. Едва ли всички те са напуснали, за да започнат самостоятелен бизнес, по-скоро една значителна част се е изнесла в чужбина, в столицата или други области, предлагащи по-добри условия за работа.