"Ферари" заплаши с напускане на Формула 1 заради новите правила в спорта, предложени от Liberty Media. Изявлението направи лично президентът на легендарния тим Серджо Маркионе. Срещу нововъведенията се обявиха още "Мерцедес" и "Рено".

"Формула 1 е част от нашето ДНК от деня на раждането ни. Но ако променим твърде много пясъчника и той стане неузнаваем, едва ли ще искаме да играем повече", коментира Маркионе.

Острата реакция идва след представените във вторник планове за промени в двигателите. Идеята на ФИА и собствениците на Формула 1 е те да влязат в сила от 2021 г. Предложенията са двигателите да останат 1.6-литрови V6, хибридни, но оборотите им да бъдат с 3000 по-високи и ще бъде премахната едната хибридната система MGU-H. Батерията и електрониката ще бъдат стандартизирани.

"Liberty има добри намерения, едно от които е да се намалят разходите на отборите, което смятам за добро. Има и няколко неща, с които не сме съгласни, едно от които е фактът, че задвижващите системи няма да са уникални и няма да се отличават една от друга. Аз няма да подкрепя това", каза Маркионе.

"Не искаме да участваме в първенство, който се е превърнало глобално в Наскар", добави той.