До броени дни цената на яйцата ще скочи до 30-35 стотинки за бройка, вещаят птицевъди. Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в Европа удариха рязко производителите на яйца и още през септември цените в Европейския съюз скочиха почти двойно. На българския пазар пикът се усети едва сега, след като износът са активизира и родните производители се ориентираха към европейските потребители. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство цената на яйцата за броени дни се е изстреляла на едро с 20 на сто, което в най-скоро време ще се види и по магазините.
Според птицевъдите ситуацията ще продължи поне два месеца, докато младите птичи стада не израснат. В момента произвежданите яйца са под нормите за големина, която може да се предлага на пазара, затова и тази продукция се използва основно за сладкарската индустрия. С израстването на кокошките този проблем ще отпадне, но това ще стане най-рано след два месеца.
България не беше засегната така силно от скандала с използването на фипронил, затова и яйцата на родните производители се търсят масово в Европа. Птичият грип също не е проблем за българските птицевъдни стопанства, тъй като у нас кокошките се отглеждат основно на закрито за разлика от тези в ЕС, където свободната паша е силно разпространена. 
Нарасналият износ на български яйца допълнително увеличава дефицита на вътрешния пазар и всичко това неизбежно води до пик в цените. Цени над 30 стотинки не са виждани в родните магазини от 2012 г., когато по-едно време бяха стигнали дори 40 ст. за бройка.