Вече няколко месеца вашата компания с гордост носи наградата за най-бързата мобилна 4G мрежа в България, дадена от приложение за измерване на скорости, което всички познаваме - Speedtest на Ookla. Заслужена ли е тази награда и защо? 
Скоростта на мобилния интернет е изключително важен показател за качеството на услугата. И най-ценният измерител за нас е това как клиентите я оценяват. Важно е те лично да усещат, че мрежата е бърза, че сайтовете им се зареждат мигновено на телефона, че видеото и снимките се качват моментално в социалните мрежи, а предаванията на живо не прекъсват. И стотиците хиляди тестове, направени с приложението Speedtest на Ookla го доказват. Наградата се базира на реални опити на потребители, ето защо е толкова ценна за нас.
В допълнение към скоростта, е важно и покритието на мрежата. Само за една година и половина от старта на 4G успяхме да постигнем най-доброто покритие по население в страната ни - 94%, и ще продължим да подобряваме. 
Какво дава тази 4G технология на вашите клиенти? Защо е толкова важна за тях? 
Най-важното е, че с нея се постига бързина. Скоростта в наше време е от изключително значение, особено за бизнес клиентите. Днес с пълна сила важи правилото, че бързият изяжда бавния. А нашата мрежа дава възможност на компаниите да управляват сериозна част от процесите си дистанционно и в реално време, без да е необходимо човек да е в офиса. Такива са например видеонаблюдение, сваляне на данни, достъп до определена информация и приложения, обменяне на големи файлове. Високоскоростната мобилна мрежа позволява също така нормален всекидневен достъп до ERP системи. Ако мога да обобщя - фирмите, които искат да се развиват, трябва да са отворени към технологиите. 
Споменахте ERP системи – какво представляват те?  
Това е бизнес информационна система. Такива са всички информационни системи в рамките на едно предприятие, в които се натрупват данни като основа за анализ, планиране, изпълнение и контрол на бизнес процесите. Такива са например системите за данъчна отчетност, които познаваме като счетоводни програми. ERP системите в някакъв смисъл се явяват по-висок клас информационни системи, ползвани от бизнеса. По дефиниция ERP системата обхваща анализа, планирането, изпълнението и контрола на всички звена в една фирма. При ползването й, повечето фирми вече избягват локалните инсталации и предпочитат системата да е достъпна онлайн от различни конкретни точки, което е възможно през 4G мрежата ни. По този начин се работи много по-лесно. 
От какъв тип фирми се ползва тази услуга? 
Тази система вече се използва и от икономически по-малките фирми, тъй като рискът от загуба на данни и от невъзможност за достъпване на информацията за тях е по-малък. Когато имате информация, качена в облака, и тя може да бъде достъпна от всяко едно устройство, това дава сигурност на връзката. От друга страна, такива приложения са достъпни отвсякъде и това прави качването на информация по-лесно за служителите на компанията. Има и още нещо – информацията може да бъде видяна в едно и също време от различни места. Така е по-удобно и за клиентите на фирмата, защото в реално време те могат видят и проверят какво се случва с техните заявки, например. Това е едно от приложенията на облачните услуги, които VIVACOM предлага.  
Да поговорим за облачните услуги тогава. Кои са другите им приложения Зa малкия и средния бизнес? 
Облачните услуги не са само споделяне на данни, макар че това е най-разпространеното им приложение. Облачните услуги могат да се използват и за споделяне на процесорна мощ или дигитални сървъри. Това намалява разходите на бизнеса и носи продуктивност. Компаниите вече осъзнават ползите от такъв тип услуги и търсенето им става все по-голямо. Ние винаги се стремим да сме иноватори на телеком пазара, ето защо предлагаме активно облачни решения, съобразени с индивидуалните нужди на всеки клиент.  
Това е услуга, която се базира на мобилна или на оптична мрежа? 
И на мобилна, и на оптична. За нея условието е да има сигурна връзка, а вече и през мобилна мрежа връзката е такава.  
Какви други услуги предлагате през оптична мрежа? 
Най-популярните услуги през оптична мрежа са интерактивна телевизия и високоскоростен фиксиран интернет. Обратната връзка от клиентите е много добра. IPTV е телевизия от ново поколение – осигурява възможност на потребителите да гледат каквото и когато искат чрез разнообразните функции за превъртане и запис на предавания, гледане на архив, дори слагане на пауза. А оптичният интернет е изключително полезен за бизнес клиентите ни. С него можем да предоставим сигурна и стабилна връзка, със скорости до 900 Mbps, която не се влияе от метеорологичните условия. Много сме щастливи, че вече и в Силистра можем да предложим тези услуги. 
Компаниите със сигурност оценяват предимствата на тези услуги. А как стои въпросът с общините? Използват ли технологиите активно, за да подобрят живота на своите граждани?
Да, в последните години общините се развиха много и дадоха път на технологиите. С гордост мога да кажа, че ние  обслужваме почти всички общини на територията, за която отговарям. VIVACOM е партньор на община Силистра, на община Тутракан, на община Бяла и много други. И всички те предпочитат да ползват както фиксирани, така и мобилни услуги от нашата компания. В момента развиваме проект за видеонаблюдение, което цели да донесе още по-голяма сигурност за гражданите и да работи в посока превенция на престъпността. Скоро ще стартира и програма за изграждане на wifi зони в почти всички общини, с които работим. А ползите от свободен интернет за гражданите са безспорни – достъп до информация, възможности за комуникация, а защо не и дистанционна работа или образование. Както общините, така и ние сме взаимно удовлетворени от съвместното ни партньорство. 
Като споменахте образование, бихте ли ни разказали какви възможности дават технологиите в тази област?
Това е една от сферите, които се развиват наистина бързо с помощта на технологичните иновации. Всички знаем, че децата днес трудно задържат вниманието си върху учебния материал, който е представен скучно за техните разбирания. Ние имаме разработени над 10 интерактивни класни стаи на територията на нашия регион. Това са класни стаи, в които децата учат с помощта на технологиите, а интернет не е разсейващ елемент, а помощник в процеса. Благодарение на сигурната и защитена среда, която изграждаме, достъпът е ограничен до определени източници, необходими за обучението. А благодарение на облачните технологии учители и ученици могат свободно да обменят информация и идеи. От януари следващата година предвиждаме да открием още четири дигитални класни стаи и всяко училище, което иска да се модернизира, може да се обърне към нас. В детските градини също развиваме подобни проекти. 
Образованието е първата крачка към успешна кариера. Вие как стартирахте своя професионален път във Виваком, какво ви привлече в компанията и какво ви задържа в нея? 
Аз дойдох в компанията през 2011 година. Като при всяко ново начало, имах известни резерви, но още в първия месец разбрах,  че това е една съвременна и модерна компания. Тук работят млади хора с отлична вътрешно–корпоративна култура и със значими чисто човешки ценности. За мен това е важното – да чувстваш уважение, да чувстваш, че твоят индивидуален принос е ценен. Смея също така да кажа, че тази компания дава страхотни възможности за развитие.