ДПС изработи ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност. Той вече е факт, беше внесен в деловодството и е качен на сайта на НС. Това съобщи на брифинг Йордан Цонев, предаде репортер на БГНЕС.

Екипът, който работи по законопроекта е Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев, каза депутатът.

„Мотивите за изготвянето му е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването й под особен надзор на 21 юни 2014 г. досега. Това е процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ. Този процес прочете през тези години и това се случи поради различни причини“, посочи Йордан Цонев.

Анализирали сме причините внимателно на база публична информация. Направили сме изводите, че основа на този процес е начинът, по който е функционирала КТБ, допълни той.

Йордан Цонев посочи, че има пропуски в законодателството, които също доведоха до това. „Но те са обясними, защото законодателството, касаещо търговската и банкова несъстоятелност, е съобразено с нормалното функциониране на банките, а не с функционирането по този начин, както е функционирала КТБ“, заяви депутатът от ДПС.

Според вносителите друг проблем са грешки допуснати от квесторите, неправомерни техни действия. „По тази причина се случиха тези процеси. Направили сме много внимателен анализ и на база на това предлагаме законопроекта. Ако той се приеме ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ. Към този момент те нямат такъв правен инструмент. Надявам се, че парламентарните групи ще се отнесат с повишено внимание и подкрепа предвид обществения интерес“, заяви Йордан Цонев.

„Още един мотив е, че в публичното пространство има необосновани обвинения, фалшификации и манипулации относно това, че Делян Пеевски участва в този процес. Както добре се видя от анализите до момента на поставяне на банката под особен надзор той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин юридически е спомогнал за това, което се случи в КТБ. Видя се, че тези обвинения са необосновани, започнаха да се тиражират нови манипулации относно процеса на вторично ограбване. Това е отговорът на Делян Пеевски и на нашата ПГ, защото той е част от нея“, подчерта Цонев.

Той обясни, че ДПС не са водили разговори с другите парламентарни групи и призова: „Наблюдавайте внимателно как ще се държат по този закон другите парламентарни групи, защото по това ще разберем кой реално иска разграбените активи да бъдат върнати на държавата. Ще видим как ще се държат и гласуват”.

Цонев поясни, че от докладите на синдиците, които са публична информация, са заведени над 800 дела по направени цесии и прихващания, които в момента текат.

„Г-н Пеевски избра друга форма да ви информира и вие ще видите, че той ще информира обществеността за своята позиция и за работата си по този законопроект. Негово право е да избере форма, ние избрахме тази“, каза още Йордан Цонев.

Според Пеевски ще станат ясни лицата, зависими от тези, които ограбиха и продължаващи да ограбват КТБ

Междувременно депутатът Пеевски в съобщение до медиите заяви:

Законопроектът, мотивите към който ще бъдат оповестени публично, цели да бъде предотвратено продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения, както и да се даде възможност на синдиците на банката да попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността.

За времето от поставянето на КТБ под специален надзор, въпреки непрекъснатите коментари на различни политици, на представители на неправителствения сектор и на псевдо-финансови анализатори, никой не назова истинския проблем, а именно, че имуществото, закупено с пари с произход КТБ, не може да достигне до масата на несъстоятелността. Нещо повече, с изключение на ДПС, никой не предприе и нужните законодателни инициативи, нито предложи конкретни действия или мерки, за да се предотврати ограбването на активите, закупени с пари на банката. Вместо това, същите тези лица целенасочено заливаха обществото с фалшиви новини, с неверни факти и инсинуации, единствено с цел да прикрият по този начин ограбване на активите и извършителите на грабежа.

Тъй като действията най-точно показват действителните намерения и са по-силни от всякакво празно говорене, с този законопроект за пореден път доказваме, че стоим твърдо зад пълното разкриване на истина за КТБ - както относно източването на банката, така и спрямо последвалото разграбване на активите, закупени пряко или опосредено с пари на банката. За разлика от моите политически и медийни опоненти, именно с гласовете и на ДПС през м. март 2015г. беше приет законопроекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, който дава възможност на синдиците на банката да изпълняват върху имущество с произход КТБ (независимо от това колко пъти е било прехвърляно между подставени фирми), като с Йордан Цонев бяхме също и вносители на законопроекта, позволил разсекретяване доклада на международната разследваща компания „Аликс Партнърс“, осветяващ порочния модел за отклоняване на средствата на вложителите, довел в крайна сметка до рухването на пирамидата КТБ.

Тъй като действащата нормативна уредба не позволява да се пресекат опитите за неправомерно присвояване на имуществото с произход КТБ – за което публичните доклади на синдиците на КТБ алармираха многократно, очевидно е налице моментът за нова законодателна инициатива. В случая, изготвеният от нас законопроект ясно и конкретно заявява намерението ни, случаят КТБ да не бъде „заметен“. Напротив, ние искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите. Предвид, че методите за вторичния грабеж на активите, закупени с пари на КТБ, представляват фактически и правен прецедент – основно чрез фиктивни и многократни цесии, позволяващи формиране на „вземане“ в полза на новорегистрирани дружества с минимален капитал, които на свой ред предявяват това вземане към дружество с активи, с произход от КТБ, то адекватния законодателен отговор е крайно необходим. По същия начин стои въпросът и с неправомерно заличените обезпечения от страна на бившите квестори на КТБ, което позволи активи за стотици милиони лева да преминат в собственост на физически лица, кухи дружества и офшорни фирми, без срещу това да са постъпили пари в масата на несъстоятелността.

Наясно съм, че настоящата законодателна инициатива ще срещне съпротива от страна на лицата, стоящи зад ограбването на банката, както и от страна на медиите, даващи трибуна на тези лица, но тяхното говорене само би показало ясно на обществото, кой именно не желае да се позволи законодателно на синдиците на КТБ да свършат своята работа и Фондът за гарантиране на влоговете да бъде удовлетворен в максимална степен.

Дебатът при разглеждането на този законопроект в Народното събрание неминуемо ще разкрие кои български политици и народни представители искат да защитят националния интерес и кои са зависими от лицата, ограбили и продължаващи да ограбват КТБ и активите й. Както и кои от тях ще покажат реално своята принадлежност към порочния политико-олигархичен кръг, забогатял незаконно по време на прехода и бандитската приватизация, който кръг и към момента продължава да ощетява българската нация, казва Пеевски.