Районният съд в Бургас осъди вицепремиера Валери Симеонов за реч на омразата, съобщава Българският хелзински комитет (БХК). Организацията заведе дело срещу вицепремиера от името на ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, които са се почувствали засегнати от изказване на Симеонов през 2014 г. Двамата не желаят обезщетение, а решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението и да се въздържа в бъдеще от подобни нарушения. Срещу това изказване на вицепремиера преди време беше подаден и сигнал в прокуратурата. Тя отказва да го разследва.

Преди три години, от трибуната на Народното събрание, Валери Симеонов определи ромите в България като „озверели крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи“.

Според съда тези думи са тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като "водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв".

"Решението е добра новина – успех за самия съд, който показва своята независимост в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки наративи от най-долна проба. Ответникът – ултранационалистически опортюнист без социализация и култура, е вицепремиер. Неговата формация, която предизвиква демократичния правов ред, е легитимирана като част от правителството", коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК, цитирана от „Дневник“.

По думите й "този овластен расизъм не е съвместим с върховенството на правото". "Добре е, че в страна, управлявана от години от Бойко Борисов, който поощряваше "ловци на бежанци", съдът знае да се произнесе в този смисъл", заяви още тя.

От трибуната на парламента през 2014 г. Симеонов заяви:

„Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите. Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева“.