Силистренец отделил 81 000 лв. за дарения бе отличен от Регионалната лекарска колегия в крайдунавския град. В същото време фактът, че има дарителски акции и кампании, не говори добре за системата на здравеопазването, смятат медици.

За да има повече дарители в здравната сфера, а и не само, са нужни промени, смята Тодор Тодоров от Силистра. Финансирал е ремонти и е закупил медицинско оборудване за почти всички отделения на силистренската болница.

Преди година е закупил високо технологично, специализирано електронно устройство за стимулиране на сърдечната дейност, спасявайки живота на 30-годишен мъж.

Според д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ – Силистра в Силистра има много богати хора, но не всички са щедри.

Лекарите продължават да твърдят, че е неработещ методът болниците да са на твърди лимити и да формират приходите си от клинични пътеки, които не са остойностявани от 2006-та година. Това според тях е основната причина за задлъжняемостта на лечебните заведения в страната.

Клиничните пътеки не заплащат всичко, а това усложнява процеса на работа. Те не включват труда нито на лекарите, нито на сестрите.
Клинични пътеки, които в България струват по 3-4 хиляди лева, в Европа са десет пъти по-скъпи.

Така болниците са принудени да разчитат на дарители за неща, които трябва и могат да бъдат направени от държавата или от Общината, или от другите акционери.
250 000 лв. е размерът на неизплатената надлимитна дейност на болницата в Силистра. Първите от съдебните дела, заведени срещу Здравната каса са вече спечелени на първа инстанция.

На церемонията на лекарската колегия бе отличена и д-р Елена Ганева, специалист “Вътрешни болести”, която е носител и на тазгодишния приз на Български лекарски съюз - "Лекар на годината” за област Силистра.

Преди дни Тодоров получи плакет и почетна грамота за общински дарител от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Отличието му бе присъдено за дарител с особено голям принос, с направени близо 200 хиляди лева дарения, предназначени за инициативи в полза на общините в Силистренско.