Чешката енергийна компания "Енерго-Про", която управлява електроразпределението в Североизточна България, е предложила нова, по-висока оферта за българските активите на своя чешки конкурент - CEZ, който пък доставя електроенергия на почти цялата Западна България. Според информация от местното издание HN офертата е вдигната до 300 млн. евро, докато първоначалното предложение е било 250 млн. евро.

„Енерго-Про“ реагира на искането на ЧЕЗ да коригира офертата си за придобиване на активите в България и днес представи подобрена оферта, която отговаря на исканите параметри", коментира говорителят на компанията Хана Хикелова. Тя отказва да коментира точното число на офертата, но е казала, че е над първоначалната инвестиция в българското дружество, която направи CEZ, т.е. над 281 млн. евро. 

Миналата седмица друго чешко издание съобщи, че CEZ Group не е доволна от офертите, които е получила за българските си активи, включително предложените 50 млн. eвро за 100% от ТЕЦ „Варна“, който генерира 1260 MW. Тогава излязоха слухове, които бяха разпространени и от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, че чешката компания се е отказала да продава. Сега обаче става ясно, че компанията е дала на кандидатите една седмица, за да увеличат оферите си.

"Все още се водят преговори с няколко кандидати", коментира говорителят на CEZ Лазарски Криз.

ТЕЦ „Варна“ спря да работи преди две години, тъй като не успя да изпълни по-строгите екологични изисквания на Европейския съюз. ЧЕЗ реши да не инвестира в основен ремонт след това. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви в четвъртък, че е издала разрешение за извеждане от експлоатация на три блока на ТЕЦ „Варна“.  В резултат на това експлоатационния капацитет на централата ще намалее до 630 MW.

Активите на CEZ в България включват "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България" и ТЕЦ "Варна". Операциите на тези дружества се управляват и координират от "ЧЕЗ България" ЕАД.

Сделка между ЧЕЗ и „Енерго-Про“ трябва да бъде одобрена първо от КЕВР, а след това и от Комисията за защита на конкуренцията. Причината е, че в момента територията на България е разделена на три части, всяка от които се управлява от едно електроразпределително дружество. По този начин държавата е създала естествен монопол, който КЕВР регулира. При одобрение на сделката ще се създаде дружество с огромни активи и обслужващо 2/3 от територията на страната.