Депутатите предлагат да започнем нови преговори за придобиването на нов тип боен самолет.

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход по проекта за придобиване на нов боен самолет.

В проекта трябва да се отстранят неяснотите и съмненията за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане. Освен това комисията препоръчва да се актуализират вариантите за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 на "искането за предложение".

Актуализираните основно варианти за реализация на проекта да бъдат внесени за приемане от Народното събрание заедно със схемата за плащане.
Това пише в доклада на комисията. Утре комисията трябва да се събере за последно и да излезе със становището си.

В доклада се препоръчва страната ни да изпрати отново "Искане за предложение" до държавите от актуализираните основни варианти, които законодателят ще трябва да приеме.

Временната комисия високо оценява досега свършената работа по проекта, но отбелязва, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, както и създаден нормативен вакуум. Освен това в целия процес се забелязва липсата на ясни правила за утвърждаване на разработените документи.

Участието на външни ВВС експерти е било ограничено и не е използвана тяхната експертиза. Освен това е била създадена възможност за промяна в задължителните условия и критерии, направени във вариант 2/2016, което довело до отпадане на един от вариантите. Изкривен е крайният резултат и се създали сериозни съмнения за ефективността на изразходването на значителни публични средства.

Освен това комисията предлага, след като получим новите оферти, трябва да бъде предложен на МС вариант за избор.

В последните няколко дни отново се разви задочен спор през медиите между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов по въпроса за избора и закупуване на нов изтребител. За поредното нагнетяване на напрежение по темата допринесоха и взаимните намеци за лобизъм.

Вчера по темата за закупуване на нов тип изтребител премиерът обясни: "Изпитвам уважение към президента Румен Радев, но за 2 месеца да смениш всички работещи и за 1 месец да приключиш за 3 млрд. сделка като изхвърлиш Ф-16 - не бих говорил така смело за лобизъм. Фактите говорят по другояче нещата", коментира Борисов решението на групата експерти, класирала "Грипен" на първо място за нов тип боен самолет на армията ни. Неведнъж Борисов е заявявал, че не разбира избора.

В събота пък самият държавен глава предупреди, че ако конкурсът се върне в изходна точка, то "това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация". Според Радев е бил задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този проблем.

Още от хронология на сагата със самолетите:

В периода 21.01-24.01.2011 година са изпратени писма с искане на информация до производителите на Ф 16, Юрофайтър и Грипен. Отговорите са получени до април същата година.

На 3.09.2012 е изготвен конфигурационният пакет на проекта, който е основен документ и представлява списък с количествата на стоките и услугите, които МО има изискване за придобиване по проекта. С него искаме минимум 9 изтребителя.

На 28.09.2012 е изготвена методиката за избор на оптималния вариант за реализация на проекта. Проектът се движи на етапи. През 2014 и 2015 се изпращат в МС и МФ два проекта с държавно финансиране. Те са отхвърлени.

Сагата продължава и през следващите години. През 2015 усилията за финансово осигуряване на проекта се ускоряват. През лятото на същата година са разработени два проекта. Единият от март 2015 предвижда придобиването на 16 самолета на цена от 1,84 милиарда лева. Другият от юни 2015 е за придобиването на 16 самолета на стойност между 1,84 до 2,3 милиарда лева. Парламентът се произнася - 8(9) самолета до 1,5 милиарда лева.

Най-важното в констатациите на комисията е, че при актуализацията на методиката за оценка през 2016 става ясно, че оставащите две оферти в състезанието (на Ф 16 и Грипен) едната е практически неконкурентоспосбна (Ф16). Депутатите в комисията не намират разумни основания за промяната на методиката.

Припомняме, настоящото Народно събрание сформира временна парламентарна комисия по настояване на ГЕРБ, която да разследва процедурата по избор на нова машина, въпреки че от БСП недоумяваха защо се прави това.

Председателят на комисията Христов парира като неуместна намесата на президентството по казуса още на първото заседание.