Две са основните версии, по които работим за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Това заяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров.

Първата версия е, че мъжът е бил прострелян от 6-годишно дете, а втората, че фаталният изстрел е даден от председателя на общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

За изясняване на обективната истина, освен балистична ще бъде направена и ДНК експертиза. Тя е възложена на частна, гарантирано сигурна лаборатория в София, за да бъде за няколко дни в рамките на тази седмица. При спазване на всички изисквания на НПК ще бъде разпитано пред съдия и 6-годишното момченце, за което се допуска, че е изстреляло фаталния патрон, убил ресторантьора Тонкев.

"От показанията на детето и назначените експертизи ще се вземе окончателно решение дали ще бъде повдигнато обвинение и дали ще бъде задържан Лазар Влайков", съобщи наблюдаващият в разследването окръжен прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Освен това, главният прокурор обяви, че започва разследване за контактите и отношенията между Лазар Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров на база показанията на семейството на убития, че общинския председател и магистрата са изключително близки и след убийството на Тонкев Лазар Влайков е позвънил веднага на прокурора.

По заповед на Сотир Цацаров това разследване ще бъде възложено на Окръжна прокуратура в Пловдив с цел максимална обективност и изясняване на истината. Самият Кацаров ще бъде разпитан утре официално като свидетел. В неформален разговор прокурорът е заявил, че наистина са приятели с Лазар Влайков, но не били разговарлия от месеци.