С една трета по-нисък в сравнение с миналогодишния е средният добив на слънчоглед от първите площи ожънати пролетници в Русенско, показват данните на Областна дирекция „Земеделие“. От реколтираните през миналата седмица 5793 декара в общините Бяла и Русе стопаните отчитат едва 152 кг/дка. През миналата година средният добив беше 242 кг слънчоглед от декар. 
Все още е твърде рано за обобщения, тъй като са реколтирани едва 1,2% от засетите с маслодайната култура общо 471 797 декара в Русенско. Така че средният добив вероятно ще се повиши до края на кампанията. Според председателя на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев обаче падналите през юни-юли градушки и обилните валежи заедно с тях оказват много силен ефект и реколтата ще е много слаба. Първата градушка в Сливополско удари 11 800 декара пшеница, 12 300 дка слънчоглед, 5300 дка царевица, 5000 дка рапица. Втората в началото на юли нанесе поражения върху близо 50 хил. декара в цялата област, но най-вече в Две могили.
За загубените 100% посеви фермерите ще получат компенсации от държавата, но вероятно чак догодина. Междувременно те трябва да се борят както с последствията от природните бедствия, така и с трудната пазарна ситуация. 
Добивите от пшеница в Русенско са много добри, но изкупните цени са ниски и продължават да падат, обясни Красимир Вълев. От 275 лева през май, договорени на зелено, сега офертите за изкупуване на място от блока са за 225 лева. На пристанище дават 250, но ние близко пристанище нямаме, тук на река Дунав нямаме такъв зърнен терминал, най-близкият е в Констанца. А дори да искам да извозя зърното до морето, трудно ще намеря камиони - всички са натоварени с пшеница и чакат на опашка във Варна. Затова който може да си го позволи - не продава и чака по-добри цени, каза председателят на „Дунавско зърно“.