Летище Русе ще се превърне в център за противоградова защита и изваляване, ако Общинският съвет подкрепи инвестиционното предложение на „Стройпроект“ ЕООД и „Щраплан“ ЕООД да им се предостави то за безвъзмездно ползване за срок от 10 години. В замяна техните собственици - Христо Крушарски и Антони Търницов, поемат ангажимента да инвестират близо 30 млн. лева, за да го превърнат аеропорта в модерно съоръжение, отговарящо на всички изисквания за обслужване на граждански полети, на което могат да кацат дори самолети като „Еърбъс A320“ и „Боинг 737“.
Водещ партньор в съвместното дружество „Еърпорт Русе“, което кандидатства за летището, очевидно е „Стройпроект“ на Христо Крушарски, която в последните години е безалтернативния печеливш в поръчките за противоградови ракети. От миналата година той пое и противоградова защита със самолетен способ, която досега осъществяваше от летището в Горна Оряховица. Неговите собственици обаче вече имат други планове, така че преместването на самолетите му в Щръклево е логичен вариант, а ще улесни и обслужването на клиентите му в Румъния.
Крушарски обясни, че ако предложението му бъде одобрено, още до май ще инвестира 1,5 млн., за да изгради оградата около летището и осветление, така че да могат да се извършват нощни полети. В следващите 3-4 години ще се вложат още 14 млн. евро, за да се направи реконструкция на пистата за излитане и кацане, хангари за техническо обслужване, нов пътнически терминал с капацитет 500 пътници в час пик, стоянки за пътнически самолети и др. Така общите инвестиции ще бъдат близо 30 млн. евро. „Стройпроект“ няма да има проблем да осигури нужните средства. Договорът за защита от градушки със самолети е за 4,5 млн. лева годишно, а през октомври миналата година фирмата спечели поредната поръчка за доставка на противоградови ракети и в следващите 4 години ще получи по нея 42,2 млн. лева.
И двете фирми в консорциума имат солидна история. В свързаните със „Стройпроект“ лица се откриват имената на внука на Тодор Живков - Тодор Иванов Славков и на сина да дългогодишния депутат от ДПС Рамадан Аталай - Ревин Аталай.
Преки финансови ползи от предоставянето на летището на „Еърпорт Русе“ за русенци няма да има, тъй като правото на ползване ще се даде безвъзмездно. Косвените обаче няма да са малко. „Стройпроект“ не само разпръсква градоносните облаци, но и прилага системи за изваляване предизвикващи дъжд, което ще е от полза за фермерите в региона. Модернизирането на летището ще го направи примамливо за повече търговски полети. Ако има интерес към пътнически полети, те ще могат лесно да бъдат осъществени. А летището си остава общинска собственост и след 10 години условията за ползването му могат да бъдат съвсем различни.