През тази пролет се очаква да бъде въведен в експлоатация и седмият радар за наблюдение на метеорологичната обстановка в Шумен, след което в Североизточна България ще може да заработи изцяло самолетният способ за борба с градушките. Самите самолети обаче ще пристигнат най-рано през лятото, когато сезонът на градушките най-вероятно ще бъде отминал. Това стана ясно от проведената вчера информационна кампания на Министерството на земеделието, храните и горите, в която участва зам. областният управител Свилен Иванов, зам.-министър Вергиния Кръстева и голяма част от земеделските производители в региона.
В момента около 22 милиона декара или към 1/3 от обработваемата площ в страната е покрита чрез ракетните площадки за борба с градоносните облаци. За изминалата година на територията на страната от градушки са унищожени общо 98 632 дка.
До края на годината ще бъде създаден доброволен взаимно-спомагателен фонд за обезщетения от градушки. Той ще бъде към Държавен фонд „Земеделие“, но помощи ще получават само фермерите, които са внесли вноски в него. 
За периода 2014-2020 година земеделските стопани в Русенско са получили държавни помощи в размер на малко над 46 милиона лева, като тенденцията през годините е за покачване - от почти 6.4 милиона през 2014-та до 11 013 026 лв. през изминалата 2019 година, стана ясно на срещата.