След дългогодишно напразно чакане националната система за защита от градушки да обхване и Североизточна България, производители на плодове от Русенско вече се спасяват от бедствието сами, въоръжавайки се със собствени оръдия. Челен пример дава зам.-председателят на Съюза на дунавските овощари Павел Спасов. Неговото съоръжение, закупено по схемата за държавна помощ в растениевъдството, вече охранява 700 дка кайсии, праскови, ябълки и череши в района на Сливо поле.                        

Инвестицията е 50/50 от собствени средства и държавна помощ. Оръдието e мобилно, може лесно да се транспортира, а поддръжката му е евтина, тъй като няма скъпи консумативи като ракети. Това е генератор за шокови вълни, който работи по безопасна и екологична технология - с газ ацетилен. Газът се съединява с кислород и след подаване на искра се взривява в камерата и се изстрелва до стратосферата. Оттам се отразява обратно към земята и създава електромагнитни вълни, които втечняват капките водна пара на път през облака и не им позволяват да се вледенят и да се превърнат в град. Ако вече има образуван лед, той също се втечнява, обясни Спасов. 
Тази година природата беше много неблагосклонна към нас, кайсии, череши, праскови в Сливополско са измръзнали почти 100%, дори при ябълките и крушите има сериозни поражения. Надявам се поне градушките да ни отминат, въпреки че инвестирах сериозна сума за това оръдие, предпочитам да не се налага да го използвам, каза овощарят.
Установката може да защити терена в радиус до 500 метра, тоест около 800 дка. Има 90% ефикасност, така че риск все пак продължава да съществува. Има и друг проблем - земеделците трябва непръкъснато да следят небето, тъй като дългоочакваният радар в Шумен, който трябва да покрие и територията на област Русе, все още не работи. Така че ранно предупреждение за наближаващи градоносни облаци няма. Оръдието обаче може да бъде активирано дистанционно с SMS.
В Североизточна България, където се намират най-плодородните земеделски земи, никога не е имало държавна система за градозащита. Според изготвената преди няколко години концепция тази територия трябваше да се защитава със самолети от 2019 г. Но вече е ясно, че такава няма да има и тази година. В момента се търси изпълнител за пилотен проект, който да осъществи градозащита по самолетен способ. Което означава, че тепърва ще се правят тестове и оценки за ефикасността на този метод и най-вероятно няма да го дочакаме и за 2021 г.