Естония обмисля въвеждането на първата държавна криптовалута - estcoin, съобщава RNS.

Ръководителят на програмата за въвеждане онлайн системите в Естония Каспар Корюс смята, че въвеждането на новата криптовалута ще даде възможност на страната да привлече повече инвестиции в най-съвременни технологии за публичиния сектор. По думите му по този начин балтийската държава може да стане еталон за дигиталното бъдеще на света.

Прибалтийската страна е лидер по използване на дигиталните технологии. От 2005 г. във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове в Естония има безплатен интернет достъп. Всеки в страната гласува и плаща данъци онлайн. Използвайки специални лични карти, естонците получават достъп до почти всички публични услуги чрез интернет на специален сайт www.eesti.ee.

Личната карта на всеки естонец не само го идентифицира във физическия свят, но и работи в електронна среда, позволявайки на хората да имат достъп до почти всяка електронна услуга, включително тези на банките, компаниите за комунални услуги и дори да плащат билети за паркинг или в градския транспорт.