Хълмът с живописна гледка към езерото на Текето постепенно се превръща в лунен пейзаж. Камари строителни отпадъци са натрупани между изоставените овошки и представляват отчайваща картина. Късове панели, стърчащи арматурни железа, големи парчета зидария с остатъци от плочки за баня са стоварени покрай черния път, който води надолу към брега на езерото. Купчините с отпадъци, които видимо са резултат от ремонти или събаряне на постройки, се множат и вече нагло заплашват да превърнат симпатичното местенце за излети и почивка в ново нерегламентирано сметище. 
През лятото, когато немалко русенци се залавят да преустройват или ремонтират домовете си, или пък предприемат нови строежи, изхвърлянето на строителен отпадък се оказва проблем. И, както обикновено, винаги се намират хитреци, които предпочитат да си спестят таксите, които трябва да внесат на сметището, за да отидат отпадъците им където трябва. 
В специализираната общинска наредба е посочено изрично в цели три точки, че се забранява „Изхвърлянето на строителни отпадъци извън определените с маршрутен лист от общината места; Отклоняване от предварително указания в маршрутния лист маршрут за транспортиране на строителни отпадъци и земни маси; Замърсяването по какъвто и да е начин на териториите за обществено ползване, улици, тротоари, площади, зони за отдих и развлечения, тревни площи, междублокови пространства и др.“. Но кой ти гледа наредбите, като може да се икономисат пари. На фона на направените разходи за ремонт или ново строителство те са нищожни - таксата на официалното сметище е 24 лева на тон, но пък щом може да не се дават...
Освен това се наблюдава и една подличка тенденция - достатъчно е някъде на пустеещ парцел да се появи табела „Фирма Еди коя си продава терен“ /какъвно е случаят със земята над езерото в Николово/ и там незабавно започват да се стоварват парчета стени, късове зидарии, потрошени тоалетни чинии и ръждясали вани и какво ли още не. Някои дори подозират, че по този начин някои хитри собственици успяват да си докарат по някой и друг лев, като вземат символична сума за кубик изхвърлени боклуци на терен, който после ще бъде продаден и оттам нататък купувачът ще му бере грижата.
През април 2014 г. бе открита тържествено общинска площадка за рециклиране на строителни отпадъци. Цената за приемането на боклука там е три пъти по-ниска от тази в депото, а специална австрийска техника, купена срещу 220 000 евро, троши и смила за час до 120 тона бетон, тухли, битова керамика. Получените фракции могат да се използват отново в строителството, най-вече при изграждането на пътища. При откриването кметът Пламен Стоилов изрази надежда новата придобивка да изпрати незаконните сметища в историята. По всичко личи, че надеждите не са се оправдали напълно.