ГЕРБ внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проблемите около хидровъзела "Цанков камък". Това съобщиха във Варна депутатите Десислава Атанасова и Александър Ненков. Причината е, че седем години след реализацията на проекта вече има сериозен дефект и водата от язовира се просмуква в земята, което налага ремонт. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станковобясни:

Ние заварваме един проект, който 7 години след отварянето се налага да интервенираме, да правим ремонти. В момента колегите от Националната електрическа компания да обследват тези карстови скали, защо се губи водата, след като веднъж са поставени тези мембрани, тези бетони са излети там на място, след като тези всичките пари са заровени. Какво се случва, че 7 години по-късно ние отново сме в патова ситуация и трябва да извършваме ремонти, да харчим средства, които така или иначе нарентабилният проект, който ще се изплаща повече от 100 години, сега наново трябва да влагаме средства за ремонти. 

Според управляващото мнозинство проектът "Цанков камък" е достигнал стойност от 1 милиард лева и тази инвестиция не може да се възстанови близо век. 

Десислава Атанасова посочи още, че председателят на БСП Корнелия Нинова критикува сегашното управление, но забравя, че като заместник-министър по време на тройната коалиция е била уволнена заради корупция.

Няма пропукване на чашката "Цанков камък", каза пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев. До края на август ще приключи плановият ремонт на хидросъоръжението, който ще струва 80 хиляди лева. Илиев уточни, че на всеки язовир се правят подобни ремонти на 5 години: 

Проектантът е предписал след пет години да се направи оглед и вече да се решава какво ще се прави, ако има някакви изменения. За наша радост няма почти никакви поражения. Има слягания, има тук-таме малко разкъсана мембрана, но общо-взето ремонтът ни струва някъде около 80 хиляди, не е скъп ремонтът. Това, дето се говори за спукана стена и нещо друго, това просто е немислимо да стане, защото тази стена е най-модерната не само в България, но, общо-взето, в света. Да бъдат спокойни хората, няма абсолютно нищо и не може и да има.