САЩ наложиха забрана на гражданите си да пътуват до Северна Корея, информира АФП.

Решението на Държавния департамент е продиктувано от смъртта на американски студент, който беше осъден на каторга в КНДР по време на туристическо посещение.

Забраната, която влиза в сила от 1 септември, е въведена след предупреждение на официални представители, че има "сериозен риск" от задържане в Пхенян по време на посещение в азиатската държава. Департаментът пояснява, че визита в Северна Корея представлява "непосредствена опасност за физическата сигурност" на американските граждани.

"Всички американски паспорти се обявяват за невалидни за пътуване до или през КНДР, освен ако няма специално разрешение за подобно пътуване", пише във Федералния регистър на американското правителство за рестрикцията.

Още през миналия месец стана ясно, че САЩ ще наложат подобна забрана след смъртта на американския студент Ото Уормбиър.

22-годишният студент от Вирджинския университет почина през юни, след като беше задържан в КНДР по обвинения в кражба на пропаганден плакат от хотел. Той беше осъден на 15 г. тежък труд, но по-рано тази година беше върнат в САЩ в мистериозна кома и впоследствие почина.

Новата забрана ще остане в сила една година, освен ако не бъде отменена по-рано от държавния секретар Рекс Тилърсън.

При някои случаи ще има изключениe, свързани с пътуване на журналисти или с хуманитарна дейност.

Около 5000 западни туристи посещават КНДР всяка година. Една седмица обиколка в Северна Корея струва около 2000 долара. Повечето туристи в тоталитарната държава са китайци.