Министерството на младежта и спорта задължи шахматната федерация и ръководството й през периода 2011-2014 година да възстановят сумата 2 097 461,43 лева. Парите били дадени от държавата по целеви програми, но се оказало, че „не са разходвани по предназначение“, пише в документа. Президент на БШС /Български шахматен съюз/ по това време беше мениджърът на Веселин Топалов - Силвио Данаилов.
Та ето каква била работата. 
Част от проведените турнири не били включени в официалния календар на БШС. Не били събирани такси за домакинство и „други“, съобщават още от министерството, позовавайки се на проверка на Инспектората към ведомството на министър Красен Кралев. 
Освен това „описаните суми в размер на 2 097 461, 43 лева са преведени по неофициална банкова сметка на ЕШС“.
Излиза, че някой си е открил сметка зад гърба на шахматната централа, посочил данните и е прибрал паричките. 
Но къде са преведени нататък милионите? 
В компания с неясен собственик със същото наименование, а именно „European Chess Union“,  регистрирана на адрес в САЩ! Сметката, по която са преведени парите, е открита в АБАНКА, Любляна, Словения.
Официалното седалище по това време на ЕШС пък било...в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград /улица  „Масарикова“ номер 5/19/. Официалната сметка на БШС пък била открита в Bank Credit Suisse, Швейцария.
Та министерството иска да получи в 7-дневен срок, считан от 1 август, тези над 2 милиона лева.
На ход са онези шахматисти, управлявали от 2011 до 2014 година. Часовникът тиктака, а някой май ще изгори с цайтнот.