След десетилетия на доминация, американският технологичен гигант Intel загуби първото място при производството на компютърни чипове. И без да е особена изненада, лидер на пазара вече е южнокорейския концерн Samsung.

Финансовите отчети на двете корпорации за второто тримесечие показват, че бизнесът на Samsung с полупроводникови елементи е донесъл 15.8 млрд. долара. При Intel приходите са 14.76 млрд. долара.
Американската компания е лидер на пазара на полупроводникови елементи от 1992 г., отбелязва The Associated Press. Но тъй като продажбите на персонални компютри са намалели с възхода на смартфоните и други мобилни устройства, бизнесът на Samsung с чипове се е възползвал от това.

"По-широкото използване на смартфони и таблетни вместо компютри води до възход на компании като Samsung", коментира старшият анализатор на Nomura Securities Чунг Чанг Вон.

Освен че продава потребителска електроника като смартфони и телевизори, Samsung продава чипове с памет, използвани в мобилни устройства и сървъри на други компании. Intel, от друга страна, е известна със своите микропроцесори, използвани при персоналните компютри.

Центровете за данни са голям фокус на Intel, който се стреми да компенсира спада при персоналните компютри. Но компанията не е спечелила достатъчно бързо от този бизнес, за да се справи със Samsung.