Клас прослужено време към работната заплата е на път да отпадне. След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов го обяви за остатък от социализма, днес в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ също защити тезата му.

"Дали имаш повече години прослужено време, не означава че си по квалифициран и че имаш по добра производителност", коментира тя и уточни, че дори има случаи, при които би казала, че е обратното.

Стоянова подчерта, че мнението й е на икономист и защити тезата си: "Размерът на заплатата трябва да отговаря на квалификацията на служителя и на производителността му".

В момента класа прослужено време е 0,6% на година прослужено време, а за депутатите е 1%, уточни Менда Стоянова.

Тя обаче загатна, че идеята на Валери Симеонов е на път да се узакони: "Когато това предложение стане официално, ще трябва да бъде обсъдено на Тристранката, а за него има и пълна подкрепа от работодателските организации".

Все пак Стоянова обясни, че няма политическо решение на ГЕРБ за това и успокои работещите българи:

"Класът прослужено време като началото няма да намали заплатата. Ако вземате 300 лв. и класът ви е 100 лева - заплата ще стане 400 лева. Но в следващ момент, ако оценката за служителя е по ниска, той ще получи увеличение спрямо оценката, а не според класа", даде пример тя.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че партията е категорично против такава идея.

От ДПС също бяха уклончиви, председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че това е вечната тема в отношенията между работници и служители, но трябва да бъде сериозно обсъден. "Дори да се приеме такова решение, то ще създаде напрежение и трябва да се мисли за увеличаване на доходите", каза Адемов.

Патриотите пък не са дори чули за тази идея и тя не е обсъждана в групата, а Искрен Веселинов обясни, че това е идея на Валери Симеонов.